Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα «πούλησε» τον ευρωπαϊκό νότο.

…και την ανατροπή στην ΕΕ.

Μετά τον Σύριζα, Podemos και Μπλόκο κινδυνεύουν να καταστούν
ανάχωμα του κατεστημένου σε Ισπανία και Πορτογαλία.

---000_Tsipras-Iglesias

Πηγή: Iskra.gr

Οι φιλοδοξίες του παλιού ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούσαν τα σύνορα της Ελλάδας! Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ με διορατικότητα επαναλάμβανε συχνά μια αλήθεια: ότι η ανατροπή στην Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει ή να υποβοηθήσει, ένα ντόμινο ανατρεπτικών εξελίξεων στον ευρωπαϊκό νότο και συνολικότερα στην ευρωζώνη και την ΕΕ.

Πράγματι, ας φανταστούμε προς στιγμήν ποιες θα μπορούσαν να ήταν οι εξελίξεις σήμερα σε Πορτογαλία και Ισπανία, αν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε σε ανατροπή στην Ελλάδα, αντί να συνομολογήσει νέο καταστρεπτικό μνημόνιο.

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Είναι σχεδόν προφανές ότι θετικές ανατρεπτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα είχαν επιδράσει ριζοσπαστικά, κατά πάσα πιθανότητα, στο Podemos και την Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας, όπως και στο Αριστερό Μπλόκο της Πορτογαλίας και το ΚΚ, ενώ μάλλον θα είχαν προσδώσει ανοδική δυναμική στα εκλογικά ποσοστά τους.

Με δυο λόγια, μια ανατρεπτική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα το πιθανότερο είναι ότι θα προκαλούσε έναν αέρα ανατροπής κατ’ αρχάς στην Ιβηρική Χερσόνησο και ίσως ευρύτερα και σε άλλες “ασταθείς” ευρωπαϊκές χώρες, που δοκιμάζονται ιδιαίτερα από την κρίση, με πρώτη, ίσως, υποψήφια την Ιταλία.

ΤΟ ΣΟΚ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Δυστυχώς, όμως, η πολυπόθητη ανατροπή του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκε και μετετράπη σε μετάλλαξή του, με συνέπεια την “προδοσία” της συνθηκολόγησης και της υπογραφής ενός τρίτου μνημονίου, με οδυνηρές συνέπειες για τον ελληνικό λαό.

Το σοκ από την ταπεινωτική συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος των ριζοσπαστικών δυνάμεων και των λαών της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην Ιβηρική, ήταν κάτι παραπάνω από κεραυνοβόλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από ελπίδα για τους ριζοσπάστες και τους λαούς μετετράπη σε κατάρα.

Από θετικό πείραμα προς μίμηση, που προκαλούσε περηφάνεια, έγινε αντι-παράδειγμα προς αποφυγήν.

Ούτε το όνομά του δεν ήθελαν, πλέον, να προφέρουν οι μαχόμενες αριστερές δυνάμεις της Ευρώπης.

ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το βρόμικο κατεστημένο της ΕΕ πέτυχε με τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ως προϋπόθεση την απομάκρυνση της Αριστερής του Πτέρυγας, μια ανέλπιστη (;) νίκη.

Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με την στροφή των 180 μοιρών, δεν ανέκοψε μόνο τη λαϊκή δυναμική του δημοψηφίσματος με τη νίκη του “ΟΧΙ” στην Ελλάδα, αλλά φρέναρε και τη ριζοσπαστική πορεία αλλά και την εκλογική δυναμική στο Podemos και στο Μπλόκο και συνολικά της Αριστεράς στην Ιβηρική.

Ασφαλώς δεν ήταν η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ που προσδιόρισε απολύτως τις εξελίξεις σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ΘΑΒΕΙ» PODEMOS ΚΑΙ ΜΠΛΟΚΟ

Η επίδρασή της, όμως, ήταν αξιοσημείωτη, τόσο στη συνολική πορεία του Podemos και του Μπλόκου όσο και στη δυναμική των αριστερών πτερύγων στα κόμματα αυτά.

Σήμερα, μετά τις εκλογές σε Πορτογαλία και Ισπανία, έχει διαμορφωθεί και στις δύο χώρες ένα νέο αλλά πολύ ρευστό σκηνικό.

Στην Πορτογαλία έχουμε κυβέρνηση σοσιαλιστών με τη στήριξη του Μπλόκο και του ΚΚ. Μια κυβέρνηση πολύ ασταθή, με έλλειψη προγραμματικής συνοχής, η οποία, όλα δείχνουν, ότι μόνο σε μια αμυντική στρατηγική μπορεί το πολύ να περιορισθεί, αν και πρόσφατο “δώρο” της κυβέρνησης των σοσιαλιστών σε πορτογαλική τράπεζα πέρασε με τις ψήφους της Κεντροδεξιάς και όχι της Αριστεράς!

Στην Ισπανία, μετά τις εκλογές και την ήττα του δικομματισμού, επιτείνεται μια βαθιά πολιτική κρίση και υπάρχει αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ το Podemos, αν και κράτησε θετική στάση στα ζητήματα των Βάσκων και των Καταλανών, στην οποία οφείλει σε σημαντικό βαθμό την ανοδική εκλογική δυναμική του, δεν φαίνεται να επιδεικνύει ιδιαίτερο ριζοσπαστισμό για μια εναλλακτική πορεία της Ισπανίας σε ρήξη με τον νεοφιλελευθερισμό της ευρωζώνης.

Όσο Podemos και Μπλόκο δεν αμφισβητούν την παρουσία των χωρών τους στην ευρωζώνη με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, δεν μπορεί να προκύψει στην Ιβηρική χερσόνησο εναλλακτική πορεία.

Είναι πολλοί εκείνοι οι πολιτικοί παρατηρητές που επισείουν τον κίνδυνο, Μπλόκο και Podemos, μετά και την “προδοσία” του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ, να λειτουργήσουν ως ανάχωμα και ύστατο καταφύγιο του ευρωπαϊκού κατεστημένου, προκειμένου να μην απωλέσει το τελευταίο τον έλεγχο των δύο χωρών και επομένως της Ευρώπης.

Τώρα φαίνονται πιο καθαρά οι συνέπειες της “προδοσίας” της νέας μεταλλαγμένης ηγετικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ

Αν, όμως, με πρωτεργάτη τον ΣΥΡΙΖΑ, Μπλόκο και Podemos λειτουργήσουν τελικά ως αναχώματα του ευρωπαϊκού κατεστημένου, η “νίκη” της ευρωπαϊκής αντίδρασης δεν θα πάει μακριά, αλλά κατά πάσαν πιθανότητα θα αποδειχθεί προσωρινή και πύρρειος.

Το “φράγμα” του κατεστημένου σε μια προοδευτική πορεία που ετέθη από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι το πρώτο που θα σπάσει στην Ελλάδα από τη λαϊκή οργή και τα κύματα των λαϊκών αγώνων, “συμπαρασύροντας” πιθανότατα μαζί του και τα όποια αναχώματα σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Τον πρώτο γύρο της υποχώρησης και της συντηρητικής αναδίπλωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα τον διαδεχθεί, ήδη έχει ξεκινήσει, ένας δεύτερος γύρος μεγάλης λαϊκής αντεπίθεσης ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και το μνημονιακό μπλοκ, με τις δυνάμεις που θα ηγηθούν τώρα και το λαό να έχουν αντλήσει τα απαραίτητα συμπεράσματα από την δραματική οπισθοχώρηση του πρώτου γύρου.

Και αυτός ο δεύτερος γύρος θα λάβει χώρα μέσα στο 2016 και θα είναι αποτελεσματικός και νικηφόρος και για την Ελλάδα και για την Ιβηρική και ευρύτερα για την Ευρώπη. Συνεχίζουμε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.