Να μην εφαρμοστεί ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος λεηλασίας των συντάξεων.

Όλα τα νέα μέτρα διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης.

Πηγή: Iskra.gr

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το νέο μνημονιακό αντιασφαλιστικό νόμο, προωθεί μέτρα κατεδάφισης των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και διάλυσης των ασφαλιστικών ταμείων. Συγκεκριμένα:

1. Καταργείται το ΕΚΑΣ, που χορηγείται σε 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

2. Οριστικοποιείται το σπάσιμο της κύριας σύνταξης σε εθνική και αναλογική-ανταποδοτική. Με αυτό τον τρόπο προωθείται η μετατροπή του δημόσιου, καθολικού, αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό-ατομικό.

3. Με την εθνική σύνταξη στα 345 ευρώ μηνιαία στα 15 χρόνια ασφάλισης και στα 384 στα 20 χρόνια θα έχουμε ουσιαστικά κατάργηση της κατώτερης σύνταξης, που μέχρι τώρα ήταν 486 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και 4500 ένσημα.

4. Η εθνική σύνταξη, θα χορηγείται ακόμα πιο μειωμένη στα ΑΜΕΑ με αναπηρία κάτω από 80%.

5. Σφαγιαστικές μειώσεις 20-30% στις κύριες συντάξεις, για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού νόμου.

6. Μειώσεις με διάφορους τρόπους και στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, και παράκαμψη με το νέο τρόπο υπολογισμού τους των αποφάσεων του ΣτΕ, που έκριναν αντισυνταγματικές όλες οι μειώσεις των συντάξεων μετά την 1/8/ 2012.

7. Μεγάλο μέρος από τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα μειωθεί από τώρα, όπως γι’ αυτούς που μπαίνει πλαφόν 2000 μικτά (1820 καθαρά) στην σύνταξή τους.

8. Μείωση των προσωρινών συντάξεων από 80% της σύνταξης στο 50%.

9. Μειώσεις 15-20% στις νέες επικουρικές συντάξεις και νέες διαρκείς μειώσεις τους με την εφαρμογή του κανόνα βιωσιμότητας.

10. Μειώσεις μέχρι 40% στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, σε όσους παίρνουν κύρια και επικουρική σύνταξη μικτά πάνω από 1300 ευρώ μηνιαία.

11. Μειώσεις 10-30% στις εφάπαξ παροχές, λόγω αλλαγής του μαθηματικού τύπου τους και 32% μεσοσταθμικά στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου.

12. Κατάργηση συντάξεων χηρείας για τους δικαιούχους κάτω των 55 ετών.

13. Θέσπιση μόνιμου αυτόματου μηχανισμού νέων μειώσεων στις και στις καταβαλλόμενες και στις νέες κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και στις εφ’ άπαξ παροχές από 1-1-2017, μετά από υποχρεωτική εκπόνηση αναλογιστικών μελετών ανά τριετία, ώστε να διασφαλιστεί ο μνημονιακός στόχος για την μη αύξηση της δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης μέχρι το 2060 πάνω από 2,5% σε σχέση με τα επίπεδά της το 2009, παρότι μέχρι τότε οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξηθεί κατά 70%.

14. Αύξηση των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση, που για τους εργαζόμενους σημαίνει ότι μειώνονται αντίστοιχα οι μισθοί τους.

15. Εξοντωτικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών (20% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους), για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και εργαζόμενους με μπλοκάκια, αγρότες, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη φορολογική αφαίμαξή τους, τους οδηγούν σε έξοδο από το επάγγελμά τους και την ανεργία.

16. Ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας σύνταξης σ’ ένα «Υπερταμείο» (ΕΦΚΑ) με κορμό το ΙΚΑ, με ισοπέδωση παροχών προς τα κάτω, οργανωτικό και λειτουργικό χάος και πρόσθετη ταλαιπωρία ασφαλισμένων και υπαλλήλων, οι οποίοι μάλιστα τίθενται σε καθεστώς αβεβαιότητας, επειδή το οργανόγραμμα του νέου φορέα θα βγει με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα.

17. Ακόμα μεγαλύτερη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού πλέον το κράτος θα χρηματοδοτεί μόνο το κομμάτι της σύνταξης που αναλογεί στην εθνική σύνταξη.

Επίσης με νέο νόμο η κυβέρνηση έβαλε κόφτη για τους μισθούς και τις συντάξεις από το 2017, εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι μνημονιακοί δημοσιονομικοί στόχοι, νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, δυνατότητα εκχώρησης πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων σε τράπεζες εργαζομένων και ολοκληρωτικό ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις 35-50% των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις κύριες, τις επικουρικές και τα εφάπαξ τα προηγούμενα 5 χρόνια.

Η κοινωνική ασφάλιση μπορεί να στηριχτεί και να αναβαθμιστεί, μόνον εφόσον καταργηθούν τα μνημόνια και η λιτότητα, διαγραφεί τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους και προωθηθεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα παραγωγικού μετασχηματισμού και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που όμως όλα αυτά προϋποθέτουν έξοδο από το ευρώ και εθνικό νόμισμα. Επίσης εάν διασφαλιστούν και αυξηθούν τα έσοδά της με την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, την επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης και την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών τους.

Ο μόνος παράγοντας, που μπορεί να αποτρέψει τη νέα μνημονιακή αντιασφαλιστική καταιγίδα, είναι οι αγώνες και κυρίως οι συντονισμένοι αγώνες όλων των εργαζομένων, συνταξιούχων, αγροτών, επαγγελματιών και επιστημόνων, που πρέπει και μπορούν να αναζωογονηθούν ανοίγοντας το δρόμο για την αναγκαία σήμερα ΟΣΟ ΠΟΤΕ δημοκρατική-αντιμνημονιακή ανατροπή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.