Διεθνής Αμνηστία: «Σκόπιμα άσχημες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων»

prosfiges_75 Πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας της Ριτσώνας στην Εύβοια
|
AP Photo/Petros Giannakouris

Προκειμένου να αποτραπεί η έλευση νέων προσφύγων, οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων παραμένουν σκόπιμα άσχημες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία στο πλαίσιο της αμφισβητούμενης ευρωτουρκικής διακήρυξης για το προσφυγικό.

«Γιατί οι πρόσφυγες μένουν ακόμα σε σκηνές και κοντέινερ σε καταυλισμούς που θα αποτελούσαν προσωρινή λύση;» ήταν ο κεντρικός προβληματισμός που έθεσαν, η επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας Ιβέρνα Μακ Γκούαν και ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης, Ηρακλής – Σπυρίδων Ακτύπης.

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους η κ. Μακ Γκούαν, που επισκέφτηκε τη Λέσβο και είδε  τις «τρομακτικές» συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, δήλωσε χαρακτηριστικά το εξής:

«Είναι απαράδεκτο εν έτει 2016 στην Ε.Ε., οι πρόσφυγες να κοιμούνται μες στη λάσπη και το φαγητό να μην τρώγεται. Έχουν ξοδευτεί τόσα εκατομμύρια ευρώ, και βελτίωση δεν υπάρχει. Οπότε το θέμα είναι πολιτικό, δεν είναι οικονομικό. Δεν θέλουν να βοηθήσουν για να μην ενθαρρύνουν κι άλλους ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη.»

Τις διαπιστώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας κατά την επίσκεψη της οργάνωσης στους καταυλισμούς της Αττικής, της Στερεάς και της Βόρειας Ελλάδας παρουσίασε ο κ. Ακτύπης. «Οι άνθρωποι μένουν ακόμα σε σκηνές και σε κοντέινερ, το φαγητό είναι ακατάλληλο και ζουν μακριά από βασικές κοινωνικές δομές, όπως υγείας, εκπαίδευσης.»

Σύμφωνα με την κ. Μακ Γκούαν, ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά, οι καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, οι άσχημες συνθήκες στους καταυλισμούς, οι κωλυσιεργία στην μετεγκατάσταση προσφύγων, η απουσία νόμιμων και ασφαλών οδών, η οικοδόμηση της «Ευρώπης–φρούριο», αλλά και η άνιση μεταχείριση ανάλογα με την εθνικότητα των προσφύγων, κινούνται στην ίδια λογική, ώστε «να μην έρθουν άλλοι πρόσφυγες».

Ωστόσο, τα παραπάνω συγκρούονται με τη Συνθήκη της Γενεύης για το καθεστώς προστασίας των προσφύγων, όπως υπογράμμισαν οι δυο εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας.

Επέρριψαν ακόμη την ευθύνη, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει, όσο και την ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και επικρατεί στα νησιά και τους καταυλισμούς.

Τέλος, τόνισαν πως η «απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» ανοίγει το δρόμο για μεμονωμένες συμφωνίες μεταξύ της Ε.Ε. και άλλων κρατών, για επιστροφή των προσφύγων σε χώρες μη ασφαλείς, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στο άσυλο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s