«Ασκληπιείο»: Παράνομη σύλληψη ασθενή μετανάστη με χρόνιο νόσημα, επειδή δεν είχε να πληρώσει.

Πώς το έχει πει η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας; «Παράλληλο Πρόγραμμα» στην Υγεία, με δωρεάν πρόσβαση στους ανασφάλιστους, χρόνια πάσχοντες, οικονομικά «ασθενείς» κοινωνικές ομάδες, μετανάστες και πρόσφυγες; Επειδή, όμως, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, ήρθε για μια ακόμη φορά η αλήθεια να τη διαψεύσει. Αυτή τη φορά, το «παράλληλο πρόγραμμά» της καταρρίφθηκε στο «Ασκληπιείο» Βούλας.

2015_koinonia_ygeia_nosokomeia-tameia_asklipieio

Σύμφωνα με την καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας και της 5μελούς ΕΙΝΑΠ, το νοσοκομείο – σε μια ρατσιστική του ενέργεια – κάλεσε την αστυνομία να συλλάβει παρανόμως αλλοδαπό που πάσχει από χρόνιο νόσημα και που νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο, επειδή δεν είχε να πληρώσει. Ο ασθενής συνελήφθη επίσης παρανόμως, διότι είχε όλα τα νόμιμα έγγραφα και επρόκειτο να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ωστόσο, έπειτα από έντονες πιέσεις των εργαζομένων, εργατικών συνδικάτων, αλληλέγγυων και φορέων απελευθερώθηκε.

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη, ανήθικη και ρατσιστική ενέργεια απέναντι σε ένα νέο άνθρωπο που πάσχει από σοβαρό νόσημα απειλητικό για την ζωή του, αλλά και για μια πρόδηλα παράνομη πράξη, καθώς οι πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα δικαιούνται δωρεάν νοσηλείας, ανεξάρτητα αν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα ή όχι», τονίζουν Σωματείο και 5μελής Επιτροπή, και καταγγέλλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως «φέρουν μεγάλη ευθύνη, αφού δεν έχουν άρει πλήρως για όλους και όλες τα εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, δίνοντας έτσι το άλλοθι σε συμπεριφορές σαδιστικές και απάνθρωπες».

Ζητούν, δε, από τη διοίκηση του νοσοκομείου «να ενημερώσει πλήρως όλους τους εμπλεκόμενους στη νοσηλεία των ασθενών μας συναδέλφους, για τα δικαιώματα των ασθενών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων – θα έπρεπε να το έχει κάνει ΧΘΕΣ».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καταγγέλλουμε την σύλληψη από την αστυνομία και την κράτησή του, στο Τμήμα Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, του ασθενή Imran Muhammad, 26 ετών από το Πακιστάν, ο οποίος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο μας από τις 23/10 μέχρι τις 31/10/2016.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από το Νοσοκομείο, επειδή ο ασθενής δεν είχε να πληρώσει. Προφανώς, αμφότεροι παρανόμησαν.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη, ανήθικη και ρατσιστική ενέργεια απέναντι σε ένα νέο άνθρωπο που πάσχει από σοβαρό νόσημα απειλητικό για την ζωή του, αλλά και για μια πρόδηλα παράνομη πράξη, καθώς οι πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα δικαιούνται δωρεάν νοσηλείας, ανεξάρτητα αν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα ή όχι.

Επιπλέον ο ασθενής, είχε μαζί του έγγραφο από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και εισιτήρια για την επιστροφή του στο Πακιστάν στις 27/10, ημερομηνία που θα μεταφερόταν αργότερα λόγω της νοσηλείας του.

Μετά από την παρέμβαση των Θεράποντων Ιατρών, που πίεσαν την Διοίκηση του Νοσοκομείου να παρέμβει στο Αλλοδαπών, την παρέμβαση από την ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών), την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, το Αλλοδαπών μας πληροφόρησε ότι ο Muhammad Imran θα αφεθεί ελεύθερος.

Επειδή τέτοιες συμπεριφορές, ενάντια στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας (σήμερα ήταν πρόσφυγας, χθες ήταν ανασφάλιστος ή φτωχός), δεν είναι η πρώτη φορά που μας καταγγέλονται…

Επειδή γύρω μας η φτώχεια κι η απελπισία μεγαλώνουν, την ώρα που οι φτωχοί και οι απελπισμένοι αρρωσταίνουν περισσότερο και χτυπούν την πόρτα του Δημόσιου Νοσοκομείου…

Επειδή η προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν εξυπηρετείται με τη δημιουργία κλίματος φόβου ανάμεσα στους πιο κατατρεγμένους…

Απαιτούμε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να ενημερώσει πλήρως όλους τους εμπλεκόμενους στη νοσηλεία των ασθενών μας συναδέλφους, για τα δικαιώματα των ασθενών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων – θα έπρεπε να το έχει κάνει ΧΘΕΣ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και του Υπ. Δημόσιας Τάξης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φέρουν μεγάλη ευθύνη, αφού δεν έχουν άρει πλήρως για όλους και όλες τα εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, δίνοντας έτσι το άλλοθι σε συμπεριφορές σαδιστικές και απάνθρωπες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s