Αχτσιόγλου και Βελκουλέσκου θα μας κάνουν «Δανία του Νότου»: Mισά λεφτά, μισό ωράριο.

velkouleskou-axtsioglou

Πηγή: ergasianet.gr

Αφαιρώντας τα «αριστερά πρόσημα», η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου φαίνεται ότι, προκειμένου να μετριαστούν οι απαιτήσεις των δανειστών για άνοιγμα των ομαδικών απολύσεων στις οποίες επιμένει η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, βάζει στο τραπέζι την περαιτέρω θεσμοθέτηση και επέκταση της ελαστικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έθεσε στους δανειστές το θέμα της ημιαπασχόλησης με μειωμένο ωράριο και με ταυτόχρονη κάλυψη των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων που θα πληγούν από πόρους του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για μια πρόταση που βασίζεται στην πρόσφατη εισήγηση-πόρισμα της επιτροπής «σοφών» για τα εργασιακά και στο αντίστοιχο δανέζικο μοντέλο. Με μια ουσιώδη όμως διαφορά, την οποία επισήμαναν και οι δανειστές: κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει από πού θα προέλθουν αυτοί οι πόροι και αν η κυβέρνηση και ο ΟΑΕΔ μπορούν να καλύψουν την αναμενόμενη μαζική ζήτηση για τέτοιου είδους ελαστικές μορφές εργασίας από τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, η πρόταση αυτή αφορά τους ήδη εργαζόμενους και όχι αυτούς που ενδεχομένως θα προσληφθούν μελλοντικά. Αν περάσουν οι προτάσεις της 31χρονης υπουργού, ξεκάθαρα ανοίγει η κερκόπορτα για χρήση αυτού του νόμου από επιχειρήσεις οι οποίες θα μετατρέπουν σωρηδόν συμβάσεις πλήρους εργασίας σε μερικής με μειωμένα ωράρια.

Από τις «mini jobs» στα… μίνι ωράρια

Σε κάθε περίπτωση, όπως εδώ και μερικούς μήνες το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζει ως επιτυχία τις «mini jobs», με αμοιβή 200 και 300 ευρώ και δίχως ασφαλιστικά δικαιώματα, προκειμένου να επικοινωνήσει τη δήθεν πτώση των ποσοστών ανεργίας, έτσι και τώρα προετοιμάζει το έδαφος για μία ακόμη «επιτυχία», ένα ακόμη «success story», με την υπογραφή αυτή τη φορά της Έφης Αχτσιόγλου. Το να ετοιμάζεται όμως η κυβέρνηση να δώσει «μπόνους» δωρεάν αμοιβές σε όσους επιχειρηματίες θελήσουν να περιορίσουν τα ωράρια εργασίας των εργαζομένων, λαμβάνοντας οι τελευταίοι αντί μισθών επιδόματα, αποτελεί ζήτημα. Τα οποία επιδόματα δεν είναι απολύτως εγγυημένα ως προς το τελικό τους ύψος, καθώς ο κίνδυνος να μη φτάνουν στο 100% της πραγματικής αμοιβής και οι εργαζόμενοι να μην έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη είναι υπαρκτός.

Μια τέτοια προοπτική όμως είναι σαφώς επικίνδυνη για χιλιάδες εργαζομένους σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, καθώς μετά τις «mini jobs» που εδώ και μερικούς μήνες παρουσιάζονται ως «τόνωση της απασχόλησης», περνάμε και στις μορφές απασχόλησης – φιλοδώρημα με τη βοήθεια του κράτους.

Ήδη, η εργασία με μειωμένο ωράριο εφαρμόζεται εδώ και μερικά χρόνια σε επιχειρήσεις, δημιουργώντας οικονομικά προβλήματα στους εργαζομένους καθώς τους κρατά σε καθεστώς πραγματικής ομηρείας με χαμηλές αμοιβές. Η εγγύηση όμως πρόσθετου εισοδήματος προς αυτούς (αν και είναι αμφίβολο αν θα γίνει δεκτό από το κουαρτέτο, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά) αναμένεται να δημιουργήσει ζήτημα και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τι έλεγε στην «Αυγή» 10 μέρες πριν γίνει υπουργός

Δέκα μέρες πριν από την υπουργοποίησή της, η τότε διευθύντρια του Γιώργου Κατρούγκαλου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αυγή» υποστήριζε τις ευέλικτες μορφές εργασίας.

«Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει πως σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις, αλλά και πως σ’ αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί. Η σύσταση αυτή της Επιτροπής έχει παρερμηνευτεί ιδιαιτέρως, με πολλούς να κάνουν λόγο για πλήρη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Στην πραγματικότητα, όμως, στο σημείο αυτό το πόρισμα είναι πολύ πιο ευνοϊκό για τους εργαζόμενους από την ισχύουσα κατάσταση», είχε πει τότε ως διευθύντρια του Γ. Κατρούγκαλου η νυν υπουργός Εργασίας, κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση, ότι στο κομμάτι των ομαδικών απολύσεων οι εμπειρογνώμονες συστήνουν περαιτέρω ευελιξία των εργασιακών σχέσεων με το πρόσχημα της αποφυγής των επιπτώσεων από τις ομαδικές απολύσεις.

Και προσέθετε: «Μάλιστα, ήδη υπό το ισχύον Δίκαιο, στο πλαίσιο των υποχρεωτικών διαβουλεύσεων που προηγούνται της πρότασης για ομαδικές απολύσεις, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες οφείλουν να εξερευνήσουν λύσεις που θα αποτρέψουν τις απολύσεις, μεταξύ άλλων και αυτή του μειωμένου ωραρίου. Ποιο είναι το καινούριο στοιχείο που εισηγείται η Επιτροπή; Ότι σε περίπτωση μειωμένου ωραρίου ο εργαζόμενος θα πρέπει να λάβει επίδομα για τις ώρες που δεν εργάστηκε, κάτι που υπό το ισχύον Δίκαιο δεν προβλέπεται. Γι’ αυτό και η πρόταση των εμπειρογνωμόνων στο συγκεκριμένο σημείο είναι περισσότερο ευνοϊκή για τους εργαζόμενους και όσα περί του αντιθέτου γράφονται ή λέγονται έχουν έντονα στοιχεία παραπληροφόρησης».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s