ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε ο «χορός» ψήφισης των μνημονιακών προαπαιτούμενων.

meta-deth2016-4small

Λίγα-λίγα, με τις μεθόδους της «σαλαμοποίησης» και του «σιγανού βρασμού του βατράχου», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα να περνά τα μνημονιακά προαπαιτούμενα για τη β’ «αξιολόγηση» σε μια σειρά νομοσχεδίων.

Ήδη, έχουν ψηφιστεί δύο νομοσχέδια, αυτό της «Αξιολόγησης των Δομών και της Κινητικότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων» και των «Εναλλακτικών Καυσίμων», ενώ συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα ακόμη, για την απλούστευση των διαδικασιών στο άνοιγμα των επιχειρήσεων. Και… έπεται η συνέχεια.

1. Ως προϋπόθεση για την «κινητικότητα» τίθενται η αξιολόγηση των δομών και η σύνταξη νέων οργανισμών που μέσω της συγχώνευσης, συνένωσης και κατάργησης υπηρεσιών θα επισημοποιηθεί η συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών και η παγίωση του «κουρέματος» των κενών οργανικών του 2011, με ισχύ ακόμη της ρήτρας της «αυτοδίκαιης κατάργησης» οργανικών θέσεων που κενώνονται με οποιονδήποτε τρόπο, καθώς και τον κανόνα 1:5 για τις προσλήψεις.

Στο πλαίσιο αυτό, απενεργοποιείται και η διαδικασία του επανελέγχου των δικαιολογητικών όλων των προσλήψεων και της εξέλιξης των δημόσιων υπαλλήλων, καλλιεργώντας ένα κλίμα ανασφάλειας και τρομοκρατίας για να διευκολυνθεί το πέρασμα των μνημονιακών πολιτικών στο Δημόσιο.

Εξυπηρετεί επίσης τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, περί επιτελικού κράτους, που ξεκίνησαν επί κυβερνήσεων Σημίτη, εφαρμόζονται με θρησκευτική ευλάβεια απ’ όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στοχεύουν σε ένα κράτος που ουσιαστικά θα εποπτεύει τις αρμοδιότητες που θα ασκούν ιδιωτικές εταιρείες, με δημόσιους υπαλλήλους – λάστιχο και ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.

2. Με τον άλλο νόμο, για τα «Εναλλακτικά Καύσιμα», ψηφίστηκαν απ’ την κυβερνητική και σύσσωμη την υπόλοιπη (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι – Ένωση Κεντρώων) μνημονιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο ακόμα προαπαιτούμενα, που αφορούν στην απλοποίηση της αδειοδότησης των πρατηρίων, εφαρμογής προστίμων κ.ά., καθώς και η «κατοχύρωση» επαγγελματικών δικαιωμάτων μηχανικών, που πλήττει κυρίως τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μισθωτούς τεχνικούς.

3. Τέλος, με το νομοσχέδιο για την «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», που συζητείται τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αφαιρούνται αρμοδιότητες από δημόσιες υπηρεσίες που θα οδηγήσουν σε κατάσταση ζούγκλας, ενώ θα θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών. Με τις ρυθμίσεις αυτές αντιμετωπίζεται η χώρα μας ως τριτοκοσμική, αφού στο όνομα των επιχειρηματικών συμφερόντων θα παρακάμπτεται κάθε διαδικασία υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση με την τακτική της αυτή στοχεύει στη διάσπαση της ανάγκης του ενιαίου μετώπου με τους εργαζόμενους, περνά τεμαχιστά βασικές μνημονιακές της υποχρεώσεις, μετατρέπει τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι των κερδοσκόπων και του μεγάλου κεφαλαίου και προσανατολίζεται αιφνιδιαστικά και με κατεπείγουσες διαδικασίες να περάσει και το «εργασιακό» νομοσχέδιο, ενδεχομένως, και πριν από την απεργία στις 8 Δεκέμβρη.

Το ΜΕΤΑ καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε αγωνιστική επιφυλακή για να δώσουν την πανεργατική απάντηση στην ώρα που πρέπει και να μη διευκολύνουν την κυβέρνηση να περάσει αμαχητί τα αντεργατικά της μέτρα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s