Ασθενείς ρισκάρουν τη ζωή τους λόγω φτώχειας.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΕΛΙΚΑΡ

elikar-300x149Πηγή: ygeionomikoi.gr
Aπό το ρεπορτάζ της Μάρθας Καϊτανίδη,
εφ. Τα Νέα

Ακόμα μία έρευνα, αυτή τη φορά από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, φέρνει στο φως στοιχεία για την κοινωνική καταστροφή που συντελείται στη μνημονιακή Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» που διεξάγεται κάθε χρόνο, το 13% όσων λαμβάνουν σήμερα υπολιπιδαιμική αγωγή, αναγκάζεται να αλλάξει ή ακόμα και να σταματήσει τα φάρμακα λόγω φτώχειας και υψηλού ποσοστού συμμετοχής (σσ: η ιδία συμμετοχή των ασθενών έχει ανεβεί μεσοσταθμικά από 10% το 2009 σε 25,8% της τιμής). Συνολικά, το 39% χαρακτηρίζει από πολύ υψηλό έως δυσβάστακτο το κόστος συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο Δημήτρη Ρίχτερ, μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΚΑΡ, οι αναγκαστικές εκπτώσεις έχουν επικίνδυνες συνέπειες, καθώς εκείνοι που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποστούν ένα νέο έμφραγμα ή εγκεφαλικό, λόγω της συνυπάρχουσας νοσηρότητας. Παρατηρεί επίσης ότι ο αριθμός όσων τροποποιούν μόνοι τη φαρμακευτική αγωγή, λαμβάνοντας μόνο ό,τι μπορούν να πληρώσουν, έχει αυξητική τάση χρόνο με το χρόνο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s