Βόμβα προερχόμενη από ΗΠΑ: Το Ευρώ μπορεί να καταρρεύσει το 2017

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ έχει πεθάνει.

tedmallochΠηγή: Iskra.gr

Ο Ted Malloch, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Henley Business School και επικεφαλής των Global Fiduciary Governance και Roosevelt Group, φημολογούμενος ως νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC τόνισε ότι το ευρώ βρίσκεται σε απαξίωση και θα μπορούσε να καταρρεύσει στο ερχόμενο έτος έως και τους επόμενους 18 μήνες.

Να σημειώσουμε ότι την εκτίμηση αυτή, για διαφορετικούς λόγους, έχει κάνει εδώ και καιρό και πρόσφατα σε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του και ο Παν. Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι πιθανόν το 2017 να είναι χρονιά διάλυσης της ευρωζώνης και ασύντακτης χρεοκοπίας της χώρας μας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα να προωθήσει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα εξόδου από το ευρώ, ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα μπορεί να εγγυηθεί μια νέα πορεία ανασυγκρότησης, διεξόδου, ανάπτυξης και προοπτικής για την Ελλάδα σε όφελος του λαού και των εργαζομένων.

Ο Ted Malloch εξηγεί με τη συνέντευξή του ότι η υπάρχουσα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. (υπό το όνομα Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων – TTIP) έχει πεθάνει.

Επίσης αμφισβήτησε το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.

«Το μόνο πράγμα που θα έκανα για το 2017 είναι να μειώσω τη διάρκεια ζωής του ευρώ» είπε ο κ. Malloch.

«Νομίζω οτι είναι ένα νόμισμα που δεν είναι μόνο σε απαξίωση, αλλά έχει και ένα πραγματικό πρόβλημα που θα μπορούσε να καταρρεύσει στο ερχόμενο έτος έως και τους επόμενους 18 μήνες.

Δεν είμαι το μόνο άτομο ή οικονομικός αναλυτής που έχω αυτή την άποψη καθώς και ο Joseph Stiglitzο διάσημος οικονομικός αναλυτής της Παγκόσμιας Τράπεζας – έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα».

Πολιτικοοικονομικός πόλεμος ΗΠΑ – Γερμανίας;

Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι οι δηλώσεις του Ted Malloch δεν είναι άσχετες με ένα κλίμα αντιπαράθεσης το οποίο φαίνεται να αναπτύσσεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία και το οποίο εκπορεύεται από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ και τη διαγραφόμενη νέα πολιτική του.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΕ και ειδικότερα η ευρωζώνη μπόρεσαν να διαμορφωθούν ως περιφερειακές και νομισματικές ολοκληρώσεις μόνο με την στήριξη και κάτω από την πολιτικοστρατιωτική ομπρέλα των ΗΠΑ, ενώ είναι πολύ αμφίβολο αν μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν, τουλάχιστον, με τη σημερινή τους μορφή, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αρχίζουν να τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια τους.

Και αυτό πολύ περισσότερο και κυριότερο που τόσο η ΕΕ και ιδιαίτερα η ευρωζώνη, γνωρίζουν βαθύτατη κρίση και παρακμή, ενώ διαπερνώνται από μεγάλες ανισότητες, αντιφάσεις, αντιθέσεις και διαλυτικά φαινόμενα.

Κάτω από τις σημερινές συνθήκες καθίσταται ακόμα πιο επείγον, πιο αναγκαίο και πολύ πιο ρεαλιστικό ένα πρόγραμμα εξόδου από την ευρωζώνη με βαθιά προοδευτικό δημοκρατικό πρόσημο και μέτρα διαγραφής χρέους, ευρείας σεισάχθειας στα ιδιωτικά χρέη των αδυνάτων, εθνικοποίησης των τραπεζών, στήριξης των μισθών και συντάξεων και στήριξης της αγροτιάς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, ως η μόνη πρόταση που μπορεί να προσφέρει διέξοδο και να δώσει στη χώρα την εθνική της κυριαρχία και μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Κ.Μ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s