ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Όλοι στην κινητοποίηση στη Λάρισα, Τετάρτη 1 Φλεβάρη.

Τα μνημόνια διαλύουν τη δημόσια  Υγεία.

Μονόδρομος οι μαζικοί ενωτικοί αγώνες
για την ανατροπή
.

meta_ygeionomikon2

Συναδέλφισσες,  συνάδελφοι,

η νέα χρονιά, το 2017, είναι η όγδοη κατά σειρά που βρίσκει το λαό μας, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και την κοινωνία συνολικά, εξουθενωμένους από τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή βαρβαρότητα. Το δήθεν παράλληλο πρόγραμμα με τις «κόκκινες γραμμές», το οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να εμφανίσει σαν εναλλακτικό δρόμο μέσα στα μνημόνια, κατέληξε σε μνημόνιο διαρκείας, σε μόνιμο «κόφτη» και σε υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Η σκληρή πραγματικότητα αποδεικνύει καθημερινά ότι τα μνημόνια ή τα εφαρμόζεις ή τα καταργείς. «Παράλληλα προγράμματα» δεν υπάρχουν!

Η κοινωνία ματώνει: Η κοινωνική ασφάλιση διαλύεται, οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα, οι μισθοί εξανεμίζονται με τις νέες μειώσεις και τα νέα φορολογικά βάρη, η εξαθλίωση και η φτωχοποίηση του λαού δεν «έχουν πάτο». Ο εφιάλτης της ανεργίας, η απλήρωτη και ελαστική εργασία, οι μισθοί πείνας, η εργασιακή ανασφάλεια και η προσμονή της μετανάστευσης δεν μπορεί να είναι η προοπτική για τα παιδιά μας.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, με την εφαρμογή της αξιολόγησης δομών και της στοχοθεσίας, θα οδηγήσει σε συνένωση – συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα, ενώ ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος, Παιδεία, Υγεία, θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και να υποβαθμίζεται με παράλληλη γιγάντωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων και την εμπορευματοποίηση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας επιδεινώνεται. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση συνεχίζονται κι έχουν οδηγήσει πολλές δομές σε συρρίκνωση. Παρόλο που η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προσπαθεί με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα να δημιουργήσει μία εικόνα ανάτασης, η ζοφερή πραγματικότητα τη διαψεύδει αμείλικτα.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, ενώ κλείνουν και δομές που έχουν απομείνει. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες αναγκαστικά να προσφεύγουν στα νοσοκομεία, να υφίστανται ώρες ταλαιπωρίας και να εντατικοποιείται περαιτέρω η δουλειά μας. Τα νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, τη στιγμή μάλιστα που αυτές είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Η χρηματοδότηση για το 2017 είναι ίδια με το 2016.

Η έλλειψη προσωπικού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αλλά μαζί της γιγαντώνεται και η φαρσοκωμωδία με τις εξαγγελίες προσλήψεων από την κυβέρνηση. Χιλιάδες προσλήψεις ακούγονται, εργαζόμενοι δεν έρχονται. Ακόμα και οι ελάχιστοι που έχουν φτάσει στα νοσοκομεία, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Δεν αποτελούν καν σταγόνα στον ωκεανό, όταν οι εργαζόμενοι στην Υγεία δουλεύουν διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό, χωρίς να παίρνουν τις άδειές τους. Και σίγουρα δεν αποτελούν τον αριθμό αυτό που διασφαλίζει τη λειτουργία των νοσοκομείων και τη χωρίς προβλήματα ασφαλή και πλήρη νοσηλεία των πολιτών.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση βαφτίζει προσλήψεις τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικό προσωπικό, ΚΕΕΛΠΝΟ, μπλοκάκια, προγράμματα ΟΑΕΔ) ενώ με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) θα οδηγήσει έναν αριθμό ήδη εργαζομένων στην απόλυση, οριστικοποιώντας ταυτόχρονα τον εργασιακό μεσαίωνα στα νοσοκομεία και την ανακύκλωση της ανεργίας, αφού και οι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις θα απολυθούν σε 24 μήνες.

Ο πέλεκυς της αξιολόγησης δομών και προσωπικού, οι επερχόμενες συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων και υπηρεσιών, η κινητικότητα, η περαιτέρω μείωση των οργανικών θέσεων στα εργαστήρια, τις διοικητικές και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες και οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες απαγορεύονται οι προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, προδιαγράφουν το ζοφερό μέλλον για τις δημόσιες δομές υγείας.

Συναδέλφισσες,  συνάδελφοι,

– Όσο παρακολουθούμε ως θεατές την εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών και αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών  και από τη σημερινή κυβέρνηση,
– Όσο αποδεχόμαστε το δόγμα «δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πέρα από τα μνημόνια»,
– Όσο δεν παίρνουμε στα χέρια μας την υπόθεση της αντίστασης και της ανατροπής αυτών των  πολιτικών,
τόσο το μπλοκ των μνημονιακών δυνάμεων θα μας οδηγεί σε μεγαλύτερη  εξαθλίωση και θα μας βυθίζει όλο και περισσότερο στον μνημονιακό καιάδα και στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών καλεί τους εργαζόμενους στην υγεία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, συμμετέχοντας στη ζωή και τη δράση των πρωτοβάθμιων Σωματείων, στηρίζοντας  και πλαισιώνοντας στους χώρους δουλειάς, ενωτικές αγωνιστικές κινήσεις που δεν συμβιβάζονται με τις μνημονιακές πολιτικές.

Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό και μαχητικό «παρών» στην κινητοποίηση στη Λάρισα στις 1 Φεβρουαρίου 2017 και να διεκδικήσουμε:
– Δημόσια-δωρεάν υγεία για όλο το λαό.
– Να μην κλείσει καμιά μονάδα υγείας, καμία κλινική, κανένα κέντρο υγείας. Να ανοίξουν και να στελεχωθούν οι δομές πρωτοβάθμιας και τα Νοσοκομεία που έκλεισαν.
– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια όλες οι υπάρχουσες δομές.
– Αύξηση της χρηματοδότησης και κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων.
– Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
– Αύξηση της αποζημίωσης των αμοιβών για νυχτερινά – αργίες – υπερωρίες. Σταδιακή αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών, επαναφορά των δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
– Όχι στη νομιμοποίηση – διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα Νοσοκομεία (μπλοκάκια, κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε καθαριότητα, σίτιση κ.λπ.).
– Επανασύσταση των καταργημένων οργανικών θέσεων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις θέσεις.

Όλοι στην κινητοποίηση των Σωματείων και της Ομοσπονδίας, την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στη Λάρισα

Η γραμματεία του ΜΕΤΑ Υγειονομικών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.