Νέοι οργανισμοί: Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

Νέα οργανογράμματα: «Σβήνουν» οργανικές θέσεις – ανοίγουν νέες πόρτες στους ιδιώτες

anasfalisti-300x197Πηγή: ygeionomikoi.gr

Πριν δύο μήνες περίπου το ΜΕΤΑ Υγειονομικών πρώτο είχε αποκαλύψει το σχέδιο της Κυβέρνησης με το οποίο μέσω των νέων οργανογραμμάτων είχε βάλει στόχο τη συρρίκνωση οργανικών θέσεων με προφανή σκοπό την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στα Νοσοκομεία.

Τότε η πολιτική ηγεσία ακολούθησε την τακτική της σιωπής για να μην ξεσηκώσει αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία.

Με την δημοσιοποίηση σήμερα του προσχεδίου για τα νέα οργανογράμματα από το Υπ. Υγείας που τέθηκε για διαβούλευση αποκαλύφθηκε ότι όσα τότε γράφαμε απλώς επιβεβαιώνονται.

Όπως προκύπτει από τη σχετική πρόταση της Κυβέρνησης μέσα από τα νέα οργανογράμματα όχι μόνο θα μειωθεί ο συνολικός αριθμός των οργανικών θέσεων στα Νοσοκομεία αλλά και υπηρεσίες όπως τα εργαστήρια, οι διοικητικές, τεχνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες μπαίνουν στο στόχαστρο αφού πεστοκόβονται σε αυτές ένα μεγάλο μέρος των οργανιών θέσεων. Ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για να χαρακτηριστεί υπεράριθμο ένα σημαντικό τμήμα εργαζομένων που δεν θα χωρά στις περιορισμένες οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία.

Τις επόμενες μέρες το ΜΕΤΑ Υγειονομικών θα τοποθετηθεί αναλυτικά για το μνημονιακό σχέδιο της κυβέρνησης.

Για την ιστορία δημοσιεύουμε το κείμενο που είχαμε αναρτήσει πριν δύο μήνες στην ιστοσελίδα μας ( 5-12-2016 ) για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για τους νέους οργανισμούς.

Η συρρίκνωση των οργανικών θέσεων στα Νοσοκομεία που αποτέλεσε βασική μνημονιακή δέσμευση και εφαρμόστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, φαίνεται ότι επανέρχεται μετά από πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ. Όπως προκύπτει από έγγραφο που έχει διαρρεύσει, το ΚΕΣΥΠΕ στις 14-10-2016 εισηγείται την μείωση του αριθμού των οργανικών θέσεων στη σύνταξη των νέων οργανογραμμάτων των Νοσοκομείων.

Σύμφωνα με την εισήγηση, οι νέοι οργανισμοί πρέπει να προβλέπουν μειωμένο τόσο το συνολικό αριθμό των οργανικών θέσεων όσο και τον αριθμό των θέσεων στις διοικητικές, οικονομικές, τεχνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Η εισήγηση αυτή βεβαίως ανατρέπει ακόμα και τις αναλογίες που προβλέπονταν στο ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης των Νοσοκομείων, το οποίο είχε συνταχθεί το 1986 και είχε χαρακτηριστεί τότε ως ανεπαρκές.

Συγκεκριμένα στην εισήγηση του ΚΕΣΥΠΕ προτείνεται:

Για την ιατρική υπηρεσία συντελεστής 0,5-0,6 επί τον οργανικών κλινών κάθε νοσοκομείου

Για την Νοσηλευτική υπηρεσία συντελεστής 1,35-1,40

Για την υπηρεσία επιστημόνων–τεχνολόγων και επαγγελματιών υγείας 0,25-0,30

και τέλος για τις διοικητικές, οικονομικές,  τεχνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες συντελεστής  0,25-0,30

screenshot-76Από την συγκεκριμένη πρόταση προκύπτει αβίαστα ότι ο συντελεστής συνολικά για τον αριθμό των οργανικών θέσεων στα νέα οργανογράμματα μπορεί να κινηθεί ανάμεσα στο 2,35 έως 2,6  επί των οργανικών κλινών κάθε νοσοκομείου. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι οργανισμοί των Νοσοκομείων, με τις τροποποιήσεις που έχουν δεχθεί, βρίσκονται στα ανώτερα όρια που προέβλεπε το ΠΔ 85/86 με συντελεστή 3 επί των οργανικών κλινών κάθε νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα ενώ από το συγκεκριμένο σχέδιο υπάρχει μια αύξηση των θέσεων του ιατρικού προσωπικού, αντίθετα στις  διοικητικές , οικονομικές, τεχνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες η μείωση ξεπερνά 70%. Οι θέσεις της Νοσηλευτικής υπηρεσίας κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα ενώ οι θέσεις των επιστημόνων–τεχνολόγων και επαγγελματιών υγείας προσδιορίζονται για πρώτη φορά με ξεχωριστό συντελεστή.

Είναι προφανές ότι ο πρώτος στόχος είναι  οι διοικητικές, οικονομικές, τεχνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες με την μείωση των οργανικών θέσεων να οδηγηθούν  με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του Υπ. Υγείας. Αντίστοιχα προβλήματα πιθανόν να προκύψουν και για τον εργαστηριακό τομέα αφού σε αρκετά νοσοκομεία θα προκύψει υπεράριθμο προσωπικό και σε αυτή την κατηγορία προσωπικού.

Αυτός ο κυβερνητικός σχεδιασμός διαψεύδει πλήρως και τις διαβεβαιώσεις του Υπ. Υγείας ότι έχουν την πρόθεση οι υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, τεχνικές υπηρεσίες κλπ) να επανέλθουν στο δημόσιο.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο του ΚΕΣΥΠΕ προτείνονται και μια σειρά ακόμα αλλαγές στη δομή των υπηρεσιών καθώς και στην οργάνωση των τμημάτων.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση υλοποιώντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις μέσω των νέων οργανογραμμάτων θα επιχειρήσει να συρρικνώσει ακόμα παραπέρα το μόνιμο προσωπικό διευρύνοντας τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την είσοδο των ιδιωτών στα Νοσοκομεία.

Ερωτηματικό παραμένει, αν τα σχέδια αυτά προχωρήσουν, τι θα συμβεί με το προσωπικό που θα χαρακτηριστεί υπεράριθμο εξαιτίας της μείωσης των οργανικών θέσεων.

Τα Σωματεία πρέπει άμεσα να παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στη σύνταξη των νέων οργανογραμμάτων, απαιτώντας να παραμείνουν στο δημόσιο όλες οι υπηρεσίες των Νοσοκομείων και να συσταθούν οι απαραίτητες οργανικές θέσεις για να μπορούν να λειτουργήσουν και να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας. Η επιχείρηση συρρίκνωσης των οργανικών θέσεων και ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών πρέπει να αποτραπεί μέσα από συντονισμένους αγώνες όλων των υγειονομικών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s