Η κυβέρνηση απολύει εκατοντάδες αλλοδαπές καθαρίστριες από τα Νοσοκομεία.

Τι να λέει άραγε γι’ αυτό η ευρωβουλευτής κα. Κούνεβα;

1katharistries_nosokomeio-300x169Πηγή: ygeionomikoi.gr

Έχουμε πολλές φορές γράψει για το αλαλούμ με τις συνεχείς και αλληλοαναιρούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις ατομικές συμβάσεις στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης στα Νοσοκομεία. Μέσα σε 2 χρόνια έχουν υπάρξει 6 ξεχωριστές και αλληλοαναιρούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις για το θέμα των ατομικών συμβάσεων στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης στα Νοσοκομεία.

Όμως με την  τελευταία ρύθμιση που έγινε, που υποτίθεται ότι ήταν και η τελική, διαπιστώνεται ότι θα έχουμε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και  αποκλεισμό των αλλοδαπών εργαζομένων από τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ δημοσιεύεται υπόδειγμα ανακοίνωσης για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών περιστάσεων  με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου  για ανάγκες καθαριότητας ή εστίασης ή σίτισης ή φύλαξης (άρθρα: 21 του Ν. 2190/1994, όπως ισχύει & 63 του Ν. 4430/2016). Ουσιαστικά πρόκειται για το πρότυπο που πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα Νοσοκομεία για να εκδώσουν τις προκηρύξεις για την πρόσληψη προσωπικού με ατομικές συμβάσεις. Στο πρότυπο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΣΟΧ – ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΕΣΤΙΑΣΗ – ΣΙΤΙΣΗ – ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΘΡΟΥ 63 Ν. 4430 – 2016 που πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα Νοσοκομεία περιλαμβάνεται και η παρακάτω παράγραφος:

ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΤΜΗΜΑ της παρούσας ανακοίνωσης αποτελεί και το «Παράρτημα ανακοινώσεων Συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ)» με σήμανση έκδοσης «08/12/2016», το οποίο περιλαμβάνει: i) οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης με κωδικό εντυπο ασεπ ΣΟΧ.4, σε συνδυασμό με επισημάνσεις σχετικά με τα προσόντα και τα βαθμολογούμενα κριτήρια κατάταξης των υποψηφίων, σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονιστικές ρυθμίσεις· και ii) τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έγκυρη συμμετοχή τους στη διαδικασία επιλογής.

Το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΟΧ – ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΕΣΤΙΑΣΗ – ΣΙΤΙΣΗ – ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΘΡΟΥ 63 Ν. 4430 – 2016 (1) δημοσιεύεται στη σελίδα του ΑΣΕΠ και αναφέρει:

ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
1. Ανεξαρτήτως κατηγορίας (ΔΕ ή ΥΕ), οι υποψήφιοι, για να γίνουν δεκτοί στη διαδικασία επιλογής, πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 65 ετών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από την οικεία ανακοίνωση.
2. Να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων της ειδικότητας που επιλέγουν.
3. Προκειμένου για προσλήψεις σε υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του Δημόσιου Τομέα, δεκτοί στη διαδικασία επιλογής γίνονται οι υποψήφιοι που είναι: α) Έλληνες πολίτες, β) πολίτες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τους περιορισμούς του άρθρου 1 παρ. 1 του N.2431/1996 και γ) Βορειοηπειρώτες, Κύπριοι Ομογενείς και Ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων, κατά το γένος και τη συνείδηση, αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ.3832/1958).

Ουσιαστικά, σύμφωνα με την υπόδειξη του ΑΣΕΠ, από τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων αποκλείονται όλοι οι αλλοδαποί από χώρες εκτός Ε.Ε. (πχ Αλβανία, Σερβία) και όσοι αλλοδαποί από χώρες της ΕΕ δεν έχουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας (ελάχιστοι το έχουν).

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή στα εργολαβικά συνεργεία στα Νοσοκομεία εργάζονται εκατοντάδες αλλοδαπές εργαζόμενες, η ρύθμιση αυτή οδηγεί αυτόματα σε αποκλεισμό όλων των από τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και μοιραία σε απόλυση τους. Ήδη αρκετά Νοσοκομεία έχουν εκδώσει προκηρύξεις που αποκλείουν τους αλλοδαπούς από τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά χρησιμοποίησε ως σύμβολο της φιλεργατικής πολιτικής που θα ακολουθούσε όταν θα γινόταν κυβέρνηση την συνδικαλίστρια καθαρίστρια κα. Κούνεβα, θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε πως σχολιάζει η συγκεκριμένη ευρωβουλευτής αυτή την αρνητική εξέλιξη που προέκυψε μετά τη νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Για το θέμα των απολύσεων των εργολαβικών εργαζόμενων, σωματεία εργαζομένων σε Νοσοκομεία  και η ΠΟΕΔΗΝ καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 16/2 στις 12.00 έξω από το Υπουργείο Υγείας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s