Άκαρπη η συνάντηση εργολαβικών εργαζομένων – Πολάκη

Παραμένουν τα ρατσιστικά κριτήρια για σύναψη απευθείας συμβάσεων.

katharistries_16feb2017-300x169Πηγή: ygeionomikoi.gr

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν σήμερα εργαζόμενοι/ες στα νοσοκομεία, κυρίως στους κλάδους της καθαριότητας, ασφάλειας και σίτισης.

Πρόκειται για έως τώρα προσωπικό των εργολαβικών συνεργείων, το οποίο μένει έξω από τη διαδικασία σύναψης απευθείας συμβάσεων με τα νοσοκομεία, λόγω των κριτηρίων ιθαγένειας και πιστοποιητικού γλωσσομάθειας – εάν τα κριτήρια αυτά ισχύσουν, θα έχουμε απομάκρυνση χιλιάδων έμπειρων εργαζομένων. Στο θέμα είχαμε αναφερθεί αναλυτικά με πρόσφατο άρθρο που βρίσκεται εδώ. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως σε πολλούς εργαζομένους αυτής της κατηγορίας οφείλονται δεδουλευμένα μηνών, χωρίς να διακρίνεται στον ορίζοντα η ημερομηνία πληρωμής τους.

Την κινητοποίηση στήριξαν οι ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων από τον κλάδο της δημόσιας Υγείας. Στην ανακοίνωση της πρώτης, αναφέρεται ότι με βάση το Ν.4430/2016 άρθρο 63, ξεκίνησαν τα Νοσοκομεία τους διαγωνισμούς πρόσληψης προσωπικού με Συμβάσεις Εργασίας για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης με συγκεκριμένη μοριοδότηση που προβλέπει ο Νόμος. Στα προσόντα διορισμού περιλαμβάνεται και η ελληνική ιθαγένεια, τη στιγμή που οι αλλοδαπές/οί εργαζόμενες/νοι στο χώρο αυτό αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι. Η κυβέρνηση επιδεικνύει έτσι και υψηλές ρατσιστικές επιδόσεις στην αντεργατική της πολιτική. Με τα προσόντα που προβλέπονται, οι περισσότεροι από τους μισούς εργολαβικούς εργαζόμενους θα χάσουν τη δουλειά τους.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων εισήλθε στο υπουργείο και συναντήθηκε με τον Παύλο Πολάκη, μολονότι η ασφάλεια προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να κατεβάσει τα ρολά για να αποτρέψει την είσοδο των συγκεντρωμένων. Ο αν. υπουργός παραδέχτηκε πως μέρος των εργαζομένων στις υπηρεσίες σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας θα μείνει άνεργο, ρίχνοντας την ευθύνη σε αποφάσεις των ΑΣΕΠ-ΣτΕ, σε αντίθεση με παλαιότερες δεσμεύσεις του ιδίου και της κυβέρνησης ότι κανείς δε θα χάσει τη δουλειά του.

Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για την επόμενη Πέμπτη 23 Φλεβάρη.

Δείτε ακόμη: «Ντροπή σας! Απολύετε τις “Κούνεβες”» (βίντεο)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s