Τρικυμία στο Υπ. Υγείας για τις απολύσεις των εργολαβικών στα Νοσοκομεία.

katharistries_yp_ygeias_3-300x225Πηγή: ygeionomikoi.gr

Κρίση πανικού φαίνεται ότι έχει κυριεύσει τα κυβερνητικά στελέχη από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά την αποκάλυψη που κάναμε ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών ότι οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες στα Νοσοκομεία κινδυνεύουν να απολυθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ την Πέμπτη ο κ. Πολάκης στη συνάντηση με τα Σωματεία και τους εργολαβικούς εργαζόμενους δήλωνε αποφασισμένος να μην τροποποιήσει την μοριοδότηση για την επιλογή των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας, ο κ. Ξανθός από την Κρήτη, κάτω από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί  αναφέροντας ότι ετοιμάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση με διαφοροποιημένα κριτήρια μοριοδότησης.

Η Κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την κοινωνία η οποία αντιλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο ότι η πολιτική, που οδηγεί στην ανεργία τα «κόκκινα γάντια» και τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων, δεν διαφέρει πολύ από αυτή της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη που πέταξε στο δρόμο τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών.

Είναι επίσης προφανές ότι η κυβέρνηση, μπροστά στα αδιέξοδα και τις αντιδράσεις που προκαλούν οι επιλογές της, αναγκάζεται να προχωρήσει σε τρίτη τροποποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων. Την ίδια ώρα όμως αρνείται να αποδεχτεί την πρόταση των συνδικάτων για υπογραφή εδώ και τώρα συμβάσεων αορίστου χρόνου με τους εργολαβικούς εργαζόμενους στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων.

Ταυτόχρονα όμως επιχειρούν «από την πίσω πόρτα» να ανοίξουν ξανά το δρόμο στις εργολαβίες υλοποιώντας «κατά γράμμα» τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της Τρόϊκας.  Συγκεκριμένα, τόσο ο κ. Ξανθός από την Κρήτη όσο και ο ΓΓ του Υπ. Υγείας κ. Γιαννόπουλος στην πρόσφατη συνάντησή του με την ΠΟΕΔΗΝ, ανέφεραν ότι μετά τη λήξη των ατομικών συμβάσεων η κάλυψη των αναγκών στις υποστηρικτικές υπηρεσίες θα γίνει με εργολαβίες μέσω  κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Οι σχεδιασμοί αυτοί επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι στο σχέδιο για τους νέους οργανισμούς των Νοσοκομείων δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις για σίτιση-φύλαξη-καθαριότητα.  Μιλάμε λοιπόν για επιστροφή στις εργολαβίες με το «τυράκι»  ότι στους σχετικούς διαγωνισμούς μπορούν να πάρουν μέρος και επιχειρήσεις που θα σχηματίσουν οι εργαζόμενοι.

Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να περιορίσει τα αιτήματα απλώς στην βελτίωση της μοριοδότησης προκειμένου οι εργαζόμενοι στις εργολαβικές εταιρίες να μην βρεθούν σήμερα στο δρόμο. Απαιτείται να θέσει δυναμικά το αίτημα για υπογραφή – τώρα – συμβάσεων αορίστου χρόνου με τους εργολαβικούς εργαζόμενους στις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα να απαιτήσει  να περάσουν στο δημόσιο αυτές οι υπηρεσίες, με την σύσταση οργανικών θέσεων όχι μόνο στην καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση αλλά και σε άλλες υπηρεσίες όπως τεχνική, οικονομικές, βιοϊατρική κλπ. που έχουν παραχωρηθεί στο αδηφάγο ιδιωτικό κεφάλαιο.

ΥΓ. Η λαλίστατη κατά τα άλλα ηγεσία του ΑΡΜΑτος, σε ό,τι αφορά τις απολύσεις των εργολαβικών, σιωπά εδώ και καιρό. Προφανώς «ξεπληρώνει γραμμάτια» στην πολιτική ηγεσία για τις τοποθετήσεις στελεχών της και φίλων της τόσο σε θέσεις ευθύνης όσο και στη διοίκηση νοσοκομείων και διάφορων οργανισμών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s