Τραγική αυτοπυρπόληση 29χρονου πρόσφυγα στη Χίο

Το δόγμα «κάντε τους τον βίο αβίωτο» συνεχίζεται.

Ανακοίνωση της ΛΑ.Ε.

Η «αυτοπυρπόληση» ενός 29χρονου Σύρου πρόσφυγα στο στρατόπεδο ΒΙΑΛ της Χίου, αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την απόγνωση που δημιουργούν η μακροχρόνια κράτηση στα hot spots και μάλιστα, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης (δεν είναι μακριά ο καιρός που πέντε πρόσφυγες πέθαναν από το κρύο), τα κλειστά σύνορα και η χορήγηση ασύλου με το σταγονόμετρο και η διαρκής απειλή απέλασης ανθρώπων που έχουν υποστεί τα δεινά των πολέμων και της ακραίας φτώχειας.

Αναδεικνύει, επίσης, την προφανή αδυναμία να αντιμετωπιστούν με όρους ψυχολογικής στήριξης τέτοιου είδους περιστατικά, τα οποία θα πληθαίνουν όσο η απελπισία θα μεγαλώνει.

Η αυτοπυρπόληση του 29χρονου πρόσφυγα που φέρει στο σώμα του εγκαύματα κατά 85%, συνέπεσε με τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης Γ. Μουζάλα, ο οποίος προανήγγειλε την εντατικοποίηση των απελάσεων. Έκανε λόγο για «κατάχρηση στο δικαίωμα ασύλου», ενώ, σε ένα κρεσέντο ταραχής εν κρανίω και αντιπροσφυγικού μένους, ανακοίνωσε ότι πρόσφυγες που -νόμιμα- θα ασκούν έφεση σε απορριπτική απόφαση, θα χάνουν το δικαίωμα της υποβοηθούμενης εθελούσιας επιστροφής. Λες και ο πρόσφυγας μπορεί να επιστρέψει στη χώρα του!

Την ίδια στιγμή, βαθύτατη ανησυχία προκαλούν οι συνεχιζόμενες αστυνομικές επιχειρήσεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς της Χίου, της Λέσβου και άλλων νησιών. Οι επιχειρήσεις, που γίνονται με ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ και έρευνες σε σκηνές προσφύγων, δεν έχουν αποδώσει παρά ελάχιστα και ασήμαντα, από ποινικής πλευράς, ευρήματα. Γίνονται όμως για να διασπείρουν στην ελληνική κοινωνία την αίσθηση της «απειλής» από τους πρόσφυγες και στους ίδιους τους πρόσφυγες την αίσθηση ότι είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα μας.

Βεβαίως, η παραβατικότητα είναι αναπότρεπτα συνακόλουθο στοιχείο της φτώχειας, της ανέχειας και της εξαθλίωσης. Μιας φτώχειας που είναι διάχυτη και στην ελληνική κοινωνία και που προκαλεί τα ίδια ακριβώς φαινόμενα. Ωστόσο, οι έφοδοι στους προσφυγικούς καταυλισμούς κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν οποιασδήποτε μορφής έλεγχο της παραβατικότητας. Άλλωστε, είναι κοινό «μυστικό» ότι η σοβαρή παραβατικότητα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς συνέργεια θεσμικών παραγόντων του κράτους.

Το δόγμα «κάντε τους τον βίο αβίωτο» που επικράτησε ως βασική αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών επί διακυβέρνησης Σαμαρά, συνεχίζεται και επεκτείνεται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που επιθυμεί διακαώς την συνέχιση της υλοποίησης της αντιπροσφυγικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Επιδιώκει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για την εντατικοποίηση των απελάσεων, προσφεύγοντας στην καλλιέργεια φοβικών ρατσιστικών αντανακλαστικών, «νομιμοποιώντας» έτσι την ατζέντα της ακροδεξιάς, που απειλεί εξίσου ντόπιους και πρόσφυγες. Νοσηρό αποκύημα, εξάλλου, αυτής της «νομιμοποίησης» είναι και η συνεργασία του δημάρχου Αθηναίων με τον Θανάση Πλεύρη, εμπνευστή του συνθήματος «θέλουμε αίμα στα σύνορα».

Τα αντιρατσιστικά κινήματα και τα κινήματα αλληλεγγύης δεν θα ανεχθούν την φυλάκιση, τις απελάσεις, την εξαθλίωση και την στοχοποίηση των προσφύγων και όσων τους συμπαραστέκονται. Με επίγνωση ότι κοινός μας εχθρός είναι οι ιμπεριαλιστικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που προκαλούν καταστροφικούς περιφερειακούς πολέμους και εξαθλιώνουν το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, θα σταθούμε φραγμός στα σχέδια διαίρεσης των φτωχών.

Διεκδικώντας το άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες, παράλληλα με την ισότιμη κοινωνική ένταξη των προσφύγων στις χώρες υποδοχής τους, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Διεκδικώντας τον τερματισμό των πολέμων και την μη συμμετοχή της Ελλάδας σε οποιουδήποτε τύπου στήριξη σε πολεμικές επιχειρήσεις, όπως πχ με την παραχώρηση της βάσης της Σούδας.

Διεκδικώντας μία καλύτερη ζωή για όλους, Έλληνες και μετανάστες.

Επιτροπή Δικαιωμάτων της ΛΑ.Ε.

31/3/2017

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.