Στο όριο αναστολής λειτουργίας η ΜΕΘ του ΓΝ Πύργου

Πηγή: ygeionomikoi.gr

Την αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Πύργου λόγω υποστελέχωσης, φέρεται να έχει ζητήσει η διευθύντριά της σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου. Η μονάδα εδώ και ενάμιση μήνα λειτουργεί με μόλις δύο γιατρούς και μία (μη εξειδικευμένη) αναισθησιολόγο, κατάσταση που δεν προβλέπεται να αλλάξει πριν τα τέλη του Απρίλη.

Το σουρρεαλιστικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι ο διοικητής της αρμόδιας ΥΠΕ (6η) υποσχέθηκε να καλύψει τα κενά με γιατρούς από το… Νοσοκομείο Ζακύνθου. Το νοσοκομείο, δηλαδή, όπου ο ίδιος έστειλε πρόσφατα με απόσπαση δύο γιατρούς από την Κυπαρισσία, οδηγώντας στο ντε φάκτο κλείσιμο των χειρουργείων της τελευταίας (σχετικό άρθρο εδώ)!

Αναδημοσιεύουμε, χωρίς περαιτέρω σχολιασμό, το άρθρο της εφ. «Πατρίς»:

«Έμφραγμα» στην Εντατική του Νοσοκομείου Πύργου!

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μείνει χωρίς Μονάδα Εντατική Θεραπείας (ΜΕΘ) το Νοσοκομείο Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. Πατρίς, η διευθύντρια της Μονάδας Ευστρατία Βρεττού απέστειλε γραπτό αίτημα αναστολής της λειτουργίας της ΜΕΘ στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου, καθώς είναι αδύνατον να συνεχιστεί η οριακή λειτουργία της.

Το πρόβλημα στη μονάδα διογκώθηκε από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά ο μοναδικός επικουρικός γιατρός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι αποσπάσεις δύο αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της Πάτρας (σ.σ. θα μπορούσαν να βοηθήσουν εφημεριακά) δεν ολοκληρώνονται πριν από τα τέλη Απριλίου. Εδώ και 40-45 περίπου ημέρες η ΜΕΘ λειτουργεί με μόλις δύο γιατρούς, ενώ συμβάλλει και μία αναισθησιολόγος μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία όμως δεν είναι εξειδικευμένη για τη Μονάδα.

Όπως τόνισε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Πύργου Νίκος Γκανταΐφης, η λειτουργία της ΜΕΘ είναι το κυριότερο πρόβλημα του νοσοκομείου τη δεδομένη στιγμή, καθώς από την αρχή της χρονιάς έχουν νοσηλευτεί πάνω από 30 άτομα μέσα στο 2017 και οι πέντε κλίνες είναι πάντα γεμάτες.

«Το βασικότερο πρόβλημα είναι η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, καθώς έχει μείνει με μόλις δύο γιατρούς. Αυτή τη στιγμή η μονάδα παραμένει ανοιχτή με προσωπική κατάθεση ψυχής από τις δύο γιατρούς που υπηρετούν, καθώς κάνουν από 15 εφημερίες για να λειτουργεί σωστά η Μονάδα. Παρότι η διοίκηση και οι θεσμικοί φορείς έχουν κάνει τα πάντα και όλες τις κινήσεις, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί λύση από την 6η ΥΠΕ και από το Υπουργείο Υγείας» τόνισε ο κ.Γκανταΐφης, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η συνέχιση της λειτουργίας της ΜΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Διαμαντόπουλος κατανόησε το αίτημα και ανέλαβε πρωτοβουλίες, όντας σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, για να επιλυθεί τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο με την προκήρυξη μόνιμων θέσεων.

Δρομολογείται ενίσχυση από Ζάκυνθο

Η εφ.«Πατρίς» επικοινώνησε με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτη Νικολόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση της ΜΕΘ του νοσοκομείου Πύργου με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό από το νοσοκομείο της Ζακύνθου, όπου ακόμα δεν έχει ανοίξει η αντίστοιχη ΜΕΘ.

«Υπήρχαν κάποια κενά στις εφημερίες για αυτόν τον μήνα και λύνουμε το πρόβλημα. Θα μετακινηθούν γιατροί από το νοσοκομείο της Ζακύνθου, καθώς εκεί δεν λειτουργεί ακόμα η Εντατική. Υπάρχουν δύο γιατροί και ζήτησα να συνεννοηθούν με το νοσοκομείο του Πύργου για το πόσοι και από πότε θα μετακινηθούν στον Πύργο για να καλυφθεί όλος ο Απρίλιος εφημεριακά», υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος.

Προς το παρόν η ΜΕΘ του νοσοκομείου Πύργου παραμένει ανοιχτή με τους υπάρχοντες ασθενείς, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, ειδάλλως θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλη μονάδα αν εφαρμοστεί το αίτημα αναστολής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s