Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ: μέτρα για το χρέος από το 2018

Και ασπιρίνες και όπλο εκβιασμού

Μαριονέτα η κυβέρνηση

Πηγή: Iskra.gr

Όλα τα φώτα σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα συγκεντρώνονται το Σαββατοκύριακο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ όπου στο περιθώριο της θα συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Όλο το ευρωπαϊκό κατεστημένο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για τις σχετικές συζητήσεις.

Το ΔΝΤ θέτει ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί “βιώσιμο”, ενώ στην ίδια λογική κινείται και η ΕΚΤ για να δώσει το πράσινο φως στη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτική χαλάρωσης.

Ωστόσο τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους περιορίζονται στην επιμήκυνση του και τη μετατροπή του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό ενός ορισμένου διαπραγματεύσιμου ύψους.

Έγκυροι οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι τα μέτρα αυτά δεν καθιστούν καθόλου βιώσιμο το χρέος, το οποίο απαιτεί βαθιά διαγραφή, και αποτελούν ημίμετρα, περισσότερο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια.

Ταυτόχρονα τόνιζαν ότι η οριστική ποσοτική συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος θα γίνει το 2018, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται και ως μοχλός εκβιασμού απέναντι στη Ελλάδα για την πιστή εφαρμογή των κατεδαφιστικών μεταρρυθμίσεων.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα προσέρχεται στην Εαρινή Σύνοδο με άδειο φάκελο, χωρίς δική της πρόταση και πολύ περισσότερο χωρίς αίτημα για γενναίο «κούρεμα», έτοιμη να γίνει μπαλάκι ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ.

Ενώ η ελληνική οικονομία πραγματικά βουλιάζει και η κοινωνία εξαθλιώνεται, υπάρχει μια κυβέρνηση στη χώρα μας «μαριονέτα», που άγεται και φέρεται, η οποία δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να σέρνεται από τους πιστωτές, άβουλη και μοιραία και να εκλιπαρεί να «τα βρουν» ανάμεσα τους .

Στο μεταξύ, σε περίεργες και γεμάτες ερωτηματικά δηλώσεις κατέφυγε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Munchin, οποίος, παρά τις αντίθετες ερμηνείες που δόθηκαν, μάλλον τήρησε διακριτικές αποστάσεις από το ελληνικό πρόβλημα και πρόγραμμα και περισσότερο στάθηκε ως τρίτος απέναντι του, παρά ως συμμέτοχος που θέλει να πιάσει την «καυτή πατάτα».

Η Ελλάδα, πάντως, με τούτα και τ’ άλλα, των νεομνημονιακών του Τσίπρα και του βρόμικου μνημονιακού μπλοκ βαδίζει κατευθείαν στο γκρεμό.

Ν.Ζ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.