Αναβαθμίζεται η αμερικάνικη βάση της Σούδας με κομμάτι του Incirlik.

H Ελλάδα του Τσίπρα πολιτικό στρατιωτικό πιόνι των ΗΠΑ

Πηγή: Iskra.gr

Δεν είναι μόνο ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Geoff Pyatt συμπεριφέρεται χειρότερα και πιο εξευτελιστικά σε βάρος της χώρας μας από τον αλήστου μνήμης Αμερικανό μεταπολεμικό πρέσβη στην Αθήνα John Emil Peurifoy (βλέπε εδώ).

To πλέον τραγικό είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα–Καμμένου–Κοτζιά, όχι μόνο σιωπά απέναντι στις ωμές επεμβάσεις του πρέσβη στη ζωή της χώρας αλλά και ακολουθεί δουλικότατα τις υποδείξεις του.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, από τη μια έχει καταντήσει πολιτικοστρατιωτικό προτεκτοράτο των ΗΠΑ και από την άλλη τελεί υπό την Γερμανική οικονομική αποικιοποίηση, πληρώντας, ταυτόχρονα, και τα αντιτιθέμενα συχνά συμφέροντα ΗΠΑ και Γερμανίας.

Δεν πέρασε μια βδομάδα από τότε που ο Geoff Pyatt με συνέντευξη του στο Βήμα της περασμένης Κυριακής «ευλογούσε την κυβέρνηση Τσίπρα» και ζητούσε την επέκταση της αμερικάνικης βάσης της Σούδας και η Καθημερινή της Κυριακής (21/5) έρχεται με ρεπορτάζ της να επιβεβαιώσει ότι η αμερικανονατοϊκή βάση της Σούδας, μια από τις πιο μεγάλες και πιο στρατηγικές βάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό, προχωρά σε αναβάθμιση και επέκταση των δραστηριοτήτων της με την ταυτόχρονη μεταφορά κομματιών της βάσης του Incirlik στην Τουρκία.

Η Τουρκία, με δυο λόγια, αποστασιοποιείται για δικούς της λόγους, κάθε άλλο βέβαια παρά αντιϊμπεριαλιστικούς, από τους αμερικάνικους σχεδιασμούς στην περιοχή και η Ελλάδα του Τσίπρα αναλαμβάνει δουλοπρεπέστατα το ρόλο του ασπόνδυλου πιονιού του αμερικανο-ισραηλινού άξονα στην περιοχή, επωμιζόμενη όλους τους κινδύνους από τους πολεμικούς σχεδιασμούς τους, που καταστρέφουν χώρες και λαούς και καθιστούν την Ελλάδα έρμαιο απειλών, εκβιασμών και ενδεχόμενων στρατιωτικών περιπετειών.

Το κατάντημα είναι ότι η Ελλάδα, δίνοντας γη και ύδωρ στις ΗΠΑ, αντί να έχει τη συνδρομή τους στα κρίσιμα εθνικά θέματα, δέχεται συνεχείς πισώπλατες μαχαιριές και υποχρεώνεται στην πράξη να ακολουθεί ασύμφορη αντιρωσική πολιτική.

Το μόνο «αντάλλαγμα» που φαίνεται να ζητά η Ελλάδα είναι η παροχή, με το αζημίωτο, κάποιων οπλικών συστημάτων, αμφίβολης χρησιμότητας αλλά και πολύ αμφίβολης παράδοσης.

Μετά το 4ο φρικτό μνημόνιο, η Ελλάδα εισέρχεται και σε σκληρό πολιτικοστρατιωτικό μνημόνιο, ως διπλά κατεχόμενη χώρα.

Η ανάγκη μιας συνολικής ανατροπής τίθεται ως ζήτημα ζωής και θανάτου για τη χώρα.

Βασίλης Τέτσης

Χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής του Βασίλη Νέδου, αναφέρονται τα εξής:

Τα σενάρια περαιτέρω ανάδειξης και μεγαλύτερης αξιοποίησης των νατοϊκών εγκαταστάσεων της Σούδας από τις αμερικανικές δυνάμεις αναθερμαίνει η συνεχιζόμενη κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και στους συμμάχους της σχετικά με τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι επί πρακτικού επιπέδου η βάση της Σούδας ήδη χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν και, μάλιστα, επεκτείνεται διαρκώς.

Ένα σκέλος της πολύ έντονης αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα αυτήν την εποχή είναι οι πολύ πυκνές συνεκπαιδεύσεις που πραγματοποιούν μονάδες των ΗΠΑ με ελληνικές ειδικές δυνάμεις και όχι μόνο.

Σε πολιτικό – αλλά και ουσιαστικό – επίπεδο απομένει η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement -MDCA) για πέντε – ή και περισσότερα – χρόνια, αντί της ετήσιας ισχύος που έχει αυτήν την στιγμή.

Στις ελληνοαμερικανικές επαφές που πραγματοποιούνται διαρκώς, σε πολλαπλά επίπεδα, τους τελευταίους μήνες η διάθεση για ανανέωση της συμφωνίας, και μάλιστα για περισσότερα του ενός χρόνια, επαναλαμβάνεται διαρκώς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.