Παίδων Πεντέλης: Σε λίστα αναμονής ορθοπαιδικά χειρουργεία λόγω υποχρηματοδότησης

Πηγή: ygeionomikoi.gr

Την τραγική εικόνα της δημόσιας υγείας αποκαλύπτει με τον πιο γλαφυρό τρόπο η κατάσταση που επικρατεί στο Παίδων Πεντέλης, καθώς δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής με αποτέλεσμα να καθυστερούν αφάνταστα σοβαρότατες ορθοπαιδικές επεμβάσεις γιατί ξεπερνούν τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου για το τρέχον έτος.

Για το πρόβλημα που παρουσιάζεται στην πραγματοποίηση χειρουργικών ορθοπαιδικών επεμβάσεων σε παιδιά με σοβαρά προβλήματα (ΑΜΕΑ) πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας του Σωματείου των εργαζομένων στον διοικητή του νοσοκομείου κ. Β.Τριγώνη.

Το Σωματείο απαίτησε από τη διοίκηση την αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να γίνονται απρόσκοπτα  αυτές οι επεμβάσεις. Ταυτόχρονα έθεσε το ζήτημα της τραγικής έλλειψης προσωπικού ιδιαίτερα ιατρικού στην ορθοπαιδική κλινική κι απαίτησε την άμεση στελέχωσή της.

Η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στη διοίκηση του σωματείου κι αρκέστηκε σε κάποιες γενικόλογες διαβεβαιώσεις ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει πόρους από πιστώσεις του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές του νοσοκομείου πρέπει άμεσα να χρηματοδοτηθεί το νοσοκομείο και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις καθώς το Παίδων Πεντέλης είναι το ένα από τα δύο μόνο νοσοκομεία που πραγματοποιούν αυτές τις επεμβάσεις.

Είναι φανερό ότι και στην περίπτωση αυτή γίνεται εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για κλειστούς προϋπολογισμούς σε κλινικές – τμήματα, οι οποίοι θέτουν  όρια που περιορίζουν τραγικά τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μετά από καταγγελία της ΕΙΝΑΠ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει ότι η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική αφού σύμφωνα με την Ένωση, η διευθύντρια της ορθοπαιδικής κλινικής του Παίδων Πεντέλης, Ιωάννα Πασπάτη με επιστολή της, αναφέρει ότι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στην πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, η κυρία Πασπάτη στην επιστολή της αναφέρει ότι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα στην ορθοπαιδική κλινική του Παίδων Πεντέλης, καθώς ακυρώνονται πολύ σοβαρές επεμβάσεις, όπως σπονδυλοδεσίες, κ.α. γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα για να αγοράσει το νοσοκομείο τα υλικά που χρειάζονται για τις επεμβάσεις αυτές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου και ηλεκτρονικού τύπου, ο προϋπολογισμός του Παίδων Πεντέλης για φέτος δεν ξεπερνά τα τρία εκατ. ευρώ και από αυτά μόνο 60.000 ευρώ αναλογούν στην ορθοπαιδική κλινική για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες της. Μάλιστα η συγκεκριμένη κλινική αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά περιστατικά μικρών παιδιών, όπως η παραλυτική σκολίωση, ενώ οι χειρουργοί της κλινικής, επειδή δεν υπάρχουν τα χρήματα προχωρούν στην αναβολή των επεμβάσεων με τον αριθμό των παιδιών στη λίστα αναμονής να αγγίζει ήδη τα 12.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σε τηλεοπτικό σταθμό, το κόστος των υλικών για τέτοιες επεμβάσεις είναι ιδιαίτερα υψηλό. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα υλικά για τις σπονδυλοδεσίες κοστίζουν από 6.000 – 8.000 ευρώ για την κάθε περίπτωση.

Η ΕΙΝΑΠ έχει ήδη απευθυνθεί στο υπουργείο Υγείας και με επιστολή της ζητά από τον υπουργό κ. Ξανθό να δείξει την αναγκαία ευαισθησία και να δώσει τα χρήματα που χρειάζονται για να γίνουν οι επεμβάσεις αυτές.

Μετά τη δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα, η διοίκηση του νοσοκομείου επιχειρεί με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα να ωραιοποιήσει την κατάσταση χωρίς να δίνει ουσιαστικά απάντηση στο πρόβλημα που έχει προκύψει στο νοσοκομείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση αντί να δεσμεύεται ότι θα εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων χειρουργείων, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι  «…θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη περαιτέρω αύξηση (του προϋπολογισμού)  στη διάρκεια του χρόνου, με βάση πάντα τις ανάγκες και τις αντίστοιχες δυνατότητες.»

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων και οι μνημονιακοί προϋπολογισμοί δεν παίρνουν υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας ακόμα κι όταν αυτές αφορούν σε μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Γι’ αυτό και η πάλη για να ανατραπεί η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην υγεία είναι βασικό καθήκον του υγειονομικού κι εργατικού κινήματος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.