Επιχειρούν να ψαλιδίσουν δεδουλευμένα σε νυχτερινά και Κυριακές

Πηγή: ygeionomikoi.gr

Έχουμε έγκαιρα σχολιάσει, ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών, ότι η επαναφορά με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του ωρομισθίου των πρόσθετων αμοιβών (νυχτερινά-Κυριακές-αργίες) στο ύψος που ήταν η αποζημίωση πριν τις περικοπές με το νέο μισθολόγιο, θα μείνει κενό γράμμα εάν δε συνοδευτεί από ταυτόχρονη αύξηση των πιστώσεων και αντίστοιχα των εκταμιεύσεων. Διότι υπάρχει κίνδυνος, επισημαίναμε, να προκληθούν προβλήματα στην καταβολή των δεδουλευμένων.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά επιβεβαιωνόμαστε. Το μεν Υπ. Υγείας έως τώρα δεν έχει κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, οι δε διοικητές σε κάποια νοσοκομεία έχουν ξεκινήσει τα παζάρια, προτείνοντας περικοπές στα δεδουλευμένα νυχτερινών και Κυριακών, προκειμένου να χωρέσουν στις πιστώσεις που είχαν εγκριθεί με το παλαιό ωρομίσθιο. Εικόνα που προφανώς δεν ταιριάζει με τους πανηγυρισμούς των υπουργών για επαναφορά στο ύψος που ήταν πριν την περικοπή (την οποία, για να μην ξεχνιόμαστε, οι ίδιοι είχαν νομοθετήσει).

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έφερε στη δημοσιότητα η συνδικαλιστική παράταξη Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία – Νυστέρι από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας. Η διοίκηση του ιδρύματος προτείνει κούρεμα 6% για τα ποσά του Απριλίου και έως 10% για τα ποσά Μαΐου και Ιουνίου, αντιμετωπίζοντας μάλιστα μια ιδιότυπη αδράνεια από την πλειοψηφία του Σωματείου, η οποία – αντί να βάλει φρένο στις μεθοδεύσεις – φαίνεται να τις ανέχεται.

Η πρακτική του… σκόντου δεν είναι νέα. Ξαναεφαρμόστηκε σε αρκετά νοσοκομεία το 2015, με αποτέλεσμα να χαθούν δεδουλευμένα εις βάρος των εργαζομένων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει τεράστια ευθύνη αφού, παρότι γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα, δε δείχνει διάθεση για λύση, αυξάνοντας τις πιστώσεις και τη χρηματοδότηση.

Τα σωματεία των νοσοκομείων μπορούν και πρέπει να μπουν εμπόδιο σε τέτοιες μεθοδεύσεις και να μην επιτρέψουν τις παράνομες περικοπές που δρομολογούν οι διοικήσεις. Να απαιτήσουν αύξηση των πιστώσεων για πρόσθετες αμοιβές, οι οποίες πιστώσεις θα διασφαλίζουν την άμεση και πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s