Τα περί «αυστηρής εποπτείας» του Τσακαλώτου και η παραδοχή ενός νέου «αφανούς» μνημονίου

Πηγή: Iskra.gr

Τα όσα περί «αυστηρής εποπτείας» τέσσερις φορές τον χρόνο ομολόγησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος συνιστούν ένα νέο «αφανές μνημόνιο» για να «καθησυχάσει» τις «αγορές» και να αποφύγει ένα νέο εμφανές μνημόνιο που θα συνδεόταν με την αναπόφευκτη τότε «πιστοληπτική γραμμή στήριξης».

Φυσικά, η «αυστηρή εποπτεία», μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, δεν είναι «απαραίτητη» μόνο για να εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση με συνέπεια και σκληρότητα τα ληφθέντα μνημονιακά μέτρα, τις δημοσιονομικές ρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις κλπ., με τις οποίες έχει ήδη δεσμευτεί, αλλά και για να υλοποιήσει πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα αποδεχθεί στην «μεταμνημονιακή» περίοδο.

Το προφανές τούτο γεγονός προξένησε την εντυπωσιακή μήνι της κυβερνητικότερης της κυβέρνησης ΕΡΤ, η οποία με άκρως εξοργιστικό τρόπο επέκρινε τον Τσακαλώτο ότι παρέκκλινε της κυβερνητικής γραμμής της «καθαρής» εξόδου.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πιθανότατα ότι η αυστηρή, μνημονιακού τύπου, εποπτεία, μετά την έξοδο, μαζί με ισχυρά εθνικά αποθεματικά που διασφαλιστούν από τα υπερπλεονάσματα, που βουλιάζουν όμως οικονομία, ανάπτυξη και κοινωνία και με την δέσμευση υλοποίησης ορισμένων εντελώς αναγκαίων μέτρων και δέσμης νεοφιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων», είναι ικανά να προσφέρουν προπαγανδιστικά άλλοθι στην κυβέρνηση για να πάει σε εκλογές, χωρίς να εκτροχιάσουν άμεσα το σκάφος και κάτω από τις πιέσεις των απαιτητικών αγορών.

Φυσικά το οικονομικό επιτελείο εξωραΐζει, έτσι, αρκετά τα πράγματα, κάνοντας το μη χείρον βέλτιστον, αλλά ποντάροντας σε εκλογές το φθινόπωρο υπολογίζει ότι δεν θα γευθεί μετεκλογικά την αποτυχία ούτε το ίδιο ούτε η κυβέρνηση από μια τακτική, η οποία έχει προεξοφλήσει την δεύτερη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκει απλώς ποσοστά που να κρατούν το σημερινό κυβερνητικό κόμμα στο κάδρο.

Οι αγορές επικροτούν ό,τι μοιάζει με νέο μνημόνιο

H αυστηρή εποπτεία 4 φορές τον χρόνο στην μεταμνημονιακή Ελλάδα, χωρίς νέα πιστωτική γραμμή αλλά με ασφυκτικό έλεγχο παρόμοιο με την τρέχουσα περίοδο του μνημονίου, ασήμαντη ελάφρυνση του χρέους, με ρήτρα ότι εάν η Ελλάδα θέλει «μεγαλύτερη ελάφρυνση» θα λαμβάνει μέτρα λιτότητας και η παράταση του QE της ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούν ένα τρίπτυχο θετικών νέων για μετοχές και ομόλογα στην Ελλάδα.

Ήδη η αντίδραση στις τραπεζικές μετοχές με την διάσπαση του τραπεζικού δείκτη των 1000 μονάδων επιβεβαιώνει ότι οι αγορές επικροτούν την «αυστηρή εποπτεία» της Ελλάδος.

Η αυστηρή εποπτεία καλύτερη εξέλιξη από την «καθαρή» έξοδο – Θετικό νέο για μετοχές και ομόλογα

Η βασική ανησυχία των διεθνών επενδυτών είναι ότι εάν η Ελλάδα αφεθεί μόνη της να ασκεί οικονομική πολιτική με βάση τις ελληνικές παραδοχές σε ένα περιβάλλον clean exit θα οδηγηθεί εκ νέου σε αδιέξοδο.

Το clean exit, η καθαρή έξοδος μπορεί να αποτελεί βέλτιστη λύση με όρους πολιτικούς αλλά εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζεται αρνητικά με όρους επενδυτικούς.

Οι διεθνείς επενδυτές θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια και αυτή η ασφάλεια θα παρασχεθεί μέσω της αυστηρής εποπτείας.

Περισσότερα μέτρα για το χρέος σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει θυσίες με νέα μέτρα

Η ιμιτασιόν λύση για το ελληνικό χρέος εκ πρώτης όψεως είναι μια αρνητική είδηση για την Ελλάδα.

Όμως το γεγονός ότι σε όλα τα επίπεδα η Ελλάδα μπαίνει σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης και εποπτείας οι αγορές το αντιμετωπίζουν θετικά.

Θετικό νέο η παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδα

Το μήνυμα του Draghi της ΕΚΤ ότι θα μπορούσε να παραταθεί το QE η ποσοτική χαλάρωση και μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 αποτελεί μια εξέλιξη που έχει και ελληνικό ενδιαφέρον.

Η ποσοτική χαλάρωση είναι ο μηχανισμός με βάση τον οποίο οι Κεντρικές Τράπεζες όπως η ΕΚΤ στην Ευρώπη, η FED στις ΗΠΑ, η Bank of Japan στην Ιαπωνία ασκούν νομισματική πολιτική, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία ώστε να συντηρήσουν υψηλά τις τιμές και τις αξίες των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων.
Ήδη η ΕΚΤ έχει αγοράσει πάνω από 1 τρισεκ. ευρώ περιουσιακά στοιχεία κυρίως κρατικά ομόλογα, εταιρικά ομόλογα και άλλα assets.

Η ΕΚΤ είχε προϊδεάσει ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 θα ξεκινήσει η αρχή του τέλους της νομισματικής χαλάρωσης με προοπτική από το 2019 να αρχίσει και η αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη που σήμερα βρίσκονται στο 0%.

Η ΕΚΤ επαναξιολόγησε τα δεδομένα περισσότερο παρακολουθώντας
  1. Πως συμπεριφέρονται οι αγορές λόγω της FED που από την ποσοτική χαλάρωση πέρασε στην ποσοτική σύσφιξη.
    Το αποτέλεσμα ήταν το 10ετές αμερικανικό ομόλογο να φθάσει στο 3% απόδοση, αυξήθηκε σημαντικά καθιστώντας ακριβό το κόστος χρηματοδότησης της αμερικανικής οικονομίας και προκαλώντας μεγάλες αναταράξεις στην Wall Street.
  2. Από την πολιτική Trump με την στρατηγική προστατευτισμού που έχει ακολουθήσει ειδικά με την επιβολή δασμών με επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και οικονομία.

Η ΕΚΤ βλέποντας πως συμπεριφέρονται οι αγορές όταν η FED αποφάσισε να αποσύρει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και λόγω Trump…αποφάσισε να διατηρήσει ακόμη λίγο σε πρώτη φάση έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2018 την ποσοτική χαλάρωση.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; 

Η διατήρηση της ποσοτικής χαλάρωσης για λίγους μήνες ακόμη σε συνδυασμό και με το μοντέλο του μεταμνημονιακού μνημονίου που τελικώς θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018 με αυστηρή 4 φορές τον χρόνο εποπτεία χωρίς πιστωτική γραμμή αποτελεί ένα μηχανισμό που διασφαλίζει την Ελλάδα από ακραίες μεταβολές στις διεθνείς αγορές.

Η ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση και η Ελλάδα με ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας διασφαλίζει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μπορούν να υποχωρήσουν στο 10ετές στο 3,5% ενώ αποτελεί και ένα θετικό νέο και για το χρηματιστήριο.
Οι επενδυτές των μετοχών θα γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της να παλέψει με άγρια κύματα μια χώρα που μόλις τώρα βγαίνει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Γιατί η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι δύο χώρες της ευρωζώνης που δεν απολαμβάνουν τα οφέλη των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Η Ελλάδα στην μεταμνημοναική Ελλάδα και εφόσον δεν υπάρξει πιστωτική γραμμή δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μόνο χώρες με πιστοληπτική ικανότητα άνω του ΒΒΒ-  δηλαδή χώρες που έχουν βαθμολογία investment grade πιστωτική διαβάθμιση μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.