Σύσκεψη με θέμα τις ανατροπές στο χώρο της ψυχικής υγείας

Πηγή: ygeionomikoi.gr

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα στο Υπ. Υγείας με θέμα τις αλλαγές στο χώρο της ψυχικής υγείας (Το υπ. Υγείας μιλά για ημερίδα χωρίς αυτή να έχει προαναγγελθεί). Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη θα συζητηθεί η υλοποίηση των ανατροπών που σχεδιάζει το Υπ. Υγείας, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην πρόταση της επιτροπής που επικεφαλής ήταν ο Γ.Γ. Υγείας κ. Γιαννόπουλος.

Σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής, που συντάχθηκε τον Ιούνιο, θα πρέπει να κλείσουν κλινικές στο ψυχιατρικά νοσοκομεία και σε κάθε ένα από αυτά να απομείνουν μόνο 4 κλινικές ενδιάμεσης νοσηλείας με 25-30 ασθενείς.

Επίσης η επιτροπή εισηγείται την αποσύνδεση του ΨΝΑ από το Δρομοκαΐτειο και την υπαγωγή των κέντρων ψυχικής υγείας στις ΥΠΕ. Παράλληλα δίνει την δυνατότητα οι στεγαστικές δομές να φύγουν από τα Νοσοκομεία και να μετατραπούν σε αποκεντρωμένες δομές των ΚΨΥ, μετά από απόφαση της οικείας ΠεΔιΤοΨΥ.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι η επιτροπή, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί ότι η στελέχωση των κλινικών ενηλίκων αλλά και εφήβων των ψυχιατρικών νοσοκομείων και των τμημάτων που είναι ανεπτυγμένα στα γενικά νοσοκομεία είναι επαρκής, αφού σύμφωνα με την εκτίμηση που κάνει υπηρετούν σήμερα ανά κλινική κατά μέσο όρο 23 άτομα και σύμφωνα με την επιτροπή χρειάζονται 22.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιτροπή θεωρεί ότι σε μια κλινική που νοσηλεύει σήμερα 30 – 40 ψυχικά πάσχοντες χρειάζονται μόνο 13 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό για να καλύψουν όλες τις βάρδιες!

Αντίστοιχες διαπιστώσεις κάνει η επιτροπή και για τη στελέχωση των κέντρων ψυχικής υγείας.

Αυτές οι προτάσεις σύμφωνα με την επιτροπή θα αποτυπωθούν στους νέους οργανισμούς μετά τον Σεπτέμβρη του 2018, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του νέου ενιαίου πλαισίου οργάνωσης των Νοσοκομείων.

Είναι προφανές ότι με μια επιτροπή όπου κυριαρχούν οι διορισμένοι σύμβουλοι της πολιτικής ηγεσίας το υπ. Υγείας επιχειρεί να ωραιοποιήσει την εικόνα στο χώρο της ψυχικής υγείας για να περάσει τις ανατροπές που σχεδιάζει.

Οι εξελίξεις στο χώρο της ψυχικής υγείας φαίνεται να είναι ραγδαίες. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία είναι ήδη σε ετοιμότητα και προετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Το υπ. Υγείας αργά το μεσημέρι εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα με την οποία επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση της σύσκεψης, γεγονός που είχαμε αποκαλύψει ως ιστοσελίδα από το πρωί και σύμφωνα με την ανακοίνωση στην σύσκεψη έκανε παρέμβαση ο Υπ. Υγείας κ. Ξανθός.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Σύσκεψη με θέμα τις ανατροπές στο χώρο της ψυχικής υγείας

 1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΗ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΗΒΙΕΣ
  ΕΠΙΣΗΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΩΤΙΝΟΥΝ
  ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗ Η ΑΣΥΛΌΟΙΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ
  ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
  ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΝ ΘΑ ΦΑΝΕΙ
  Η ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ
  ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΛΙΚΕΣ ΚΑΤΙ ΘΕΤΙΚΟ
  ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΗ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΜΕΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΚΡΑ ΑΣΥΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙΒΤΩΡΑ
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΙΔΙΑ
  Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΕΛΑΒΑΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΟΙ ΣΥΝΤ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΥΕΨΥ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΝΟΙΧΤΗ
  ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΩΣΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΣΥΛΑ
  ΤΟΝΙΣΑ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΞΕΝΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΛΙΑΚΑ ΟΙΚΟΤΡΟΦΙΑ ΔΕΝ ΕΝΤΑΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΧΡΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΑ

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.