«Αν υπάρχει στη Σουαζιλάνδη Νοσοκομείο που να λειτουργεί χωρίς χειρουργό, να μας το πουν για να ξέρουμε πού ανήκουμε»

Κραυγή απόγνωσης από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κ. Νικολαράκη για τις εφημερίες χωρίς γενικό χειρουργό του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.

Με τη φράση «αν υπάρχει στη Σουαζιλάνδη Νοσοκομείο που να λειτουργεί χωρίς χειρουργό, να μας το πουν για να ξέρουμε πού ανήκουμε» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κ. Νικολαράκης εκφράζει σε δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «ΑΝΑΤΟΛΗ»  την απόγνωση για το γεγονός ότι το μήνα Νοέμβριο το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου Κρήτης εφημερεύει έξι ημέρες χωρίς γενικό χειρουργό.

Σημειώνουμε ότι στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο δεν λειτουργεί ούτε τμήμα ΤΕΠ , ούτε ΚΥ, με αποτέλεσμα τα χειρουργικά περιστατικά όταν δεν εφημερεύει γεν. χειρουργός να τα εξετάζουν αρχικά ιατροί άλλων ειδικοτήτων του χειρουργικού τομέα και αν κρίνεται απαραίτητο να παραπέμπονται για χειρουργική εξέταση σε άλλο Νοσοκομείο στο Ηράκλειο (απόσταση 60 χλμ) ή στην Ιεράπετρα (απόσταση 35 χλμ).

Για το θέμα έχει εκδώσει ανακοινώσεις και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου (δείτε ΕΔΩ)

Δείτε παρακάτω το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ για το θέμα:

«Η απουσία χειρουργού στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου προκαλεί την οξεία αντίδραση του ιατρικού και του νοσηλευτικού κόσμου, διότι σηματοδοτεί για άλλη μια φορά την απουσία οργανωμένης μέριμνας της διοίκησης της υγείας, σε τοπικό, περιφερειακό κι εθνικό επίπεδο. Παραπέμπει δε σ’ εκείνη την περιβόητη περίοδο όπου αναμενόταν η μετάθεση του παιδιάτρου από την Ικαρία στο ΓΝΑΝ και στην παιδιατρική που έκλεινε κάθε εβδομάδα σχεδόν. Μια διαδικασία που κράτησε πολλούς μήνες, οδηγώντας σε τραγελαφικές, εξαγγελίες, υποσχέσεις και δεσμεύσεις και σε ομηρεία και τεράστια ταλαιπωρία την κοινωνία.

Ο μήνας που φεύγει στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου κύλησε για έξι μέρες χωρίς εφημερία χειρουργού. Όμως «ελάχιστα έχουν ενοχληθεί οι αρμόδιοι φορείς της υγείας», όπως παραπονιούνται οι άνθρωποι της υγείας. Ακόμα κι όταν συνέβη εκείνη η συμπλοκή στο Οροπέδιο Καθαρού, που οδήγησε στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου τους τραυματίες, κανείς δεν ασχολήθηκε παραπάνω με το θέμα. Ακολούθησε την καθιερωμένη ρουτίνα. Ένας τραυματίας, πήγε στο Ηράκλειο, εξετάστηκε στο κρανίο, δεν είχε υποστεί ανησυχητικό τραύμα και επέστρεψε στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Όταν όμως είπε πως άρχισε να ζαλίζεται, τότε κάποιος έπρεπε να τον δει. Τον στείλανε λοιπόν στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, για να συμπληρωθεί ταξιδιωτική του εμπειρία.

Παράλληλα, ορισμένοι άνδρες τις τελευταίες μέρες, άρχισαν να φτιάχνουν ανέκδοτα με το Νοσοκομείο και δικαιολογημένα. Διότι όταν σου λένε πως θα καλέσουν το γυναικολόγο για να δει ένα μικρό τραύμα που έχεις, δεν μπορεί παρά να σκεφτείς πως πρόκειται για ένα ιδιότυπο χιούμορ που καθιερώθηκε στα Νοσοκομεία. Όμως είναι πραγματικότητα. Διότι αν δεν υπάρχει χειρουργός να εφημερεύει, τότε θα σε δει κάποιος άλλος του χειρουργικού τομέα, κι αν ο γυναικολόγος δεν έχει καμιά γέννα, τότε μπορεί και να εξετάζει περιστατικά χειρουργικού χαρακτήρα στα εξωτερικά ιατρεία. Γιατί όχι; Μήπως στο κατ’ όνομα «Νοσοκομείο» Αγίου Νικολάου δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό; Ασφαλώς και μπορεί διότι πρόκειται επί της ουσίας για Κέντρο Υγείας κι όχι για κεντρικό Νοσοκομείο, όπως βαρύγδουπα είχε ονομαστεί.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου και νοσοκομειακός γιατρός Κώστας Νικολαράκης. «Καλό θα ήταν να μας δείξουν που υπάρχει Νοσοκομείο στην Ευρώπη ή σε επίπεδο της παγκόσμιας κοινότητας που να λειτουργεί χωρίς χειρουργό. Αν υπάρχει στη Σουαζιλάνδη να μας το πουν για να ξέρουμε που ανήκουμε. Όμως στο γνωστό πολιτισμένο κόσμο δεν υπάρχει τέτοιο μοντέλο νοσοκομείου». Παράλληλα, επισημαίνοντας με έμμεσο τρόπο τις ευθύνες της Διοίκησης, ο κ. Νικολαράκης αναρωτιέται: «πως μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, τόσο η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, όσο και η Διοικήτρια του Νοσοκομείου χωρίς να υπάρχει η βασικότερη ειδικότητα για μια έκτακτη ανάγκη;». Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου υπογραμμίζει πως οι δικαιολογίες για διαδικαστικά ζητήματα και καθυστερήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να λυθεί με μετακίνηση γιατρού από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Την ίδια στιγμή η δυσαρέσκεια εντείνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν νέες προσλήψεις νοσηλευτών σε μια στιγμή που θα υπάρξουν οι τελευταίες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού μέσω ΟΑΕΔ. 
Τέσσερις κοινωνικοί λειτουργοί, ένας εργοθεραπευτής κι ένας ψυχολόγος θα προσληφθούν στο Νοσοκομείο Λασιθίου από τους εγγεγραμμένους στο μητρώο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, που εκδηλώνουν αυτές τις μέρες ενδιαφέρον για τις 5.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης και για χρονικό διάστημα 12 μηνών, που εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.
Το αξιοσημείωτο είναι πως η μία θέση κοινωνικού λειτουργού αφορά το ψυχιατρικό τμήμα του Αγίου Νικολάου μία δεύτερη το Νοσοκομείο ημέρας Σητείας, τρείς για τον ξενώνα «Αγάπη» και μία για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Ωστόσο, το πιο δραματικό που συγκροτεί την αντίληψη της πλήρους απαξίωσης του ιδρύματος είναι το γεγονός πως παρά τη γνωστή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού η οποία έχει επανειλημμένως επικαιροποιηθεί στις συναντήσεις με τους πολιτικούς παράγοντες του υπουργείου όσο και με την Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, δεν προκύπτει καμία ουσιαστική μέριμνα. «Δεν ξέρουμε πως ακριβώς επιλέχθηκαν οι θέσεις που προκηρύσσονται, όμως με μεγάλη απογοήτευση είδαμε ότι δεν υπάρχει ούτε μία θέση νοσηλευτικής για το ΓΝΑΝ, ούτε για τον ξενώνα «Αγάπη», ούτε για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ενώ κατά την πρόσφατη επίσκεψη μας στη ΔΥΠΕ έγινε σαφές προς τη διοίκηση της ΥΠΕ ότι υπάρχει υποστελέχωση και μεγάλο πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού τόσο στον ξενώνα Αγάπη, όσο στο ΚΨΥ, όσο και στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου. Την ίδια στιγμή προκηρύσσονται 10 θέσεις νοσηλευτικής για το ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου που λειτουργεί μόνο σε πρωινό ωράριο», σχολιάζουν οι εργαζόμενοι του ΓΝΑΝ, υποδηλώνοντας σαφώς πως δεν υπήρξε η απαιτούμενη μέριμνα παρά το γνωστό πρόβλημα. 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.