«Η μετανάστευση και η διάσωση ζωών δεν είναι έγκλημα»

Πηγή: ergasianet.gr

Ο ταξικός «αποστάτης» αντιγράφει από την ομιλία της Διεθνούς Προέδρου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Τζόαν Λιου, στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση (Μαρακές, Μαρόκο, 11/12/2018).

«…Πρέπει να αντικρίσουμε την πραγματικότητα: οι απάνθρωπες πολιτικές που έχουν θεσπιστεί για να αποτρέψουν τη μετανάστευση δεν σταματούν τους ανθρώπους που μετακινούνται. Οι πολιτικές αυτές ενισχύουν τους διεφθαρμένους αξιωματούχους και τις εγκληματικές συμμορίες που κερδίζουν σε βάρος ευάλωτων ανθρώπων. Οι πολιτικές αυτές αντιμετωπίζουν τους ευάλωτους ανθρώπους ως εγκληματίες και τους ρίχνουν στα χέρια εκείνων που τους εκμεταλλεύονται αδίστακτα. Είτε οι πολιτικές αυτές είναι απλώς άστοχες είτε είναι προϊόν συνεννόησης με διεφθαρμένους και εγκληματίες, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: δεν καταφέρνουν να σταματήσουν τη μετανάστευση και σκοτώνουν ανθρώπους…

»Στο Μεξικό, το 68% των μεταναστών που φροντίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρει ότι έχει υποστεί βία στη διάρκεια του ταξιδιού του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ένα τρίτο των γυναικών αναφέρει ότι έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά. Το ένα τέταρτο των ιατρικών συνεδριών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για μετανάστες και πρόσφυγες στο Μεξικό αφορά σωματικά τραύματα ή αυτοτραυματισμούς.

»Το ίδιο συμβαίνει παντού όπου μετακινούνται άνθρωποι.

»Η ακραία βία ή η απόγνωση που βιώνουν στην πατρίδα τους κάνει τους ανθρώπους να την εγκαταλείπουν παρά τους αναπόφευκτους, φοβερούς κινδύνους του ταξιδιού. Είναι η μοναδική επιλογή που κάνει κάποιος για να επιβιώσει, μια απόφαση που κανείς δεν θα έπρεπε ποτέ να αναγκάζεται να πάρει…

»Στη Λέσβο, το ένα τέταρτο των παιδιών που συμμετείχαν στις συνεδρίες ομαδικής ψυχοθεραπείας μας είχαν αυτοτραυματιστεί, είχαν αυτοκτονικό ιδεασμό ή είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Εδώ και πάνω από έναν χρόνο οι ομάδες μας μιλούν ανοιχτά για τη συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την ψυχική υγεία, όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο.

Αυτό είναι το ανθρώπινο κόστος των υποτιθέμενων «επιτυχημένων» πολιτικών για τον περιορισμό της μετανάστευσης. Οι πολιτικές αυτές εξαθλιώνουν όσους απλώς αναζητούν ασφάλεια ή μια καλύτερη ζωή. Οι πολιτικές αυτές σκοτώνουν».

ΕΔΩ για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ομιλίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.