Νέα δωράκια στον ιδιωτικό τομέα προαναγγέλλει η Κυβέρνηση

Σχόλιο για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης
για το χώρο της Υγείας.

Πηγή: ygeionomikoi.gr

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τον χώρο της Υγείας έχουν ως βασικό άξονα την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης μέσα στα νοσοκομεία και ταυτόχρονα προαναγγέλλουν νέα «δωράκια» στον μεγάλο αλλά και το μικρό ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Η προώθηση των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Υγείας με την ανάληψη διαγνωστικών εξετάσεων μέσα στα νοσοκομεία από μεγάλες ιδιωτικές μονάδες, οι συμφωνίες με ασφαλιστικές εταιρίες για παροχές υπηρεσιών από δημόσια νοσοκομεία και η ανάθεση προληπτικών εξετάσεων σε ιδιώτες είναι μόνο μερικές από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ταυτόχρονα πέρα από γενικόλογες αναφορές δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την επίλυση  βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας όπως η χρηματοδότηση, η κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό, η ενίσχυση των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ασαφές παραμένει το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την παραχώρηση τομέων σε ιδιώτες. Είναι εντυπωσιακό μάλιστα το γεγονός ότι από τις προγραμματικές δηλώσεις λείπει η οποιαδήποτε αναφορά στα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η υγειονομικοί όπως τα ΒΑΕ, το ανθυγιεινό επίδομα, η καταστρατήγηση της εργασιακής νομοθεσίας για τις ώρες εργασίας κλπ.

Αντίθετα, όλο το πνεύμα των προγραμματικών δηλώσεων διαπνέεται από την αντίληψη ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα συνεχίσει με πιο έντονο τρόπο να είναι υπόθεση του ιδιωτικού τομέα.

Τα διάφορα πυροτεχνήματα που διαπερνούν τις προγραμματικές δηλώσεις δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν την  κύρια επιλογή της κυβέρνησης που είναι βασικές δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας  με γοργά βήματα να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα και οι υπόλοιπες να λειτουργήσουν με όρους επιχειρηματικότητας.

Δυστυχώς μπροστά στη νέα επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση , η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ που ανέχτηκε τις μνημονιακές πολιτικές και οδήγησε στην αποδιοργάνωση του υγειονομικού κινήματος,  δεν μπορεί να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων.

Η αντιπαράθεση με την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και στο χώρο της Υγείας είναι υπόθεση των ταξικών δυνάμεων μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Παρά τις δυσκολίες που έχει η οργάνωση αυτού του αγώνα, πρέπει να δοθεί συντονισμένα με ενωτική διάθεση και μακριά  από μικροπαραταξιακές λογικές που κυριάρχησαν την προηγούμενη περίοδο. Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών στο μέτρο των δυνάμεών του θα επιχειρήσει να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.