Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας κλείνει εμμέσως το μάτι στους εργολάβους.

24ωρη απεργία και συγκέντρωση των εργαζομένων του ΓΝ Άρτας το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας

Πηγή: ygeionomikoi.gr

Τα μισόλογα και οι αόριστες απαντήσεις της νέας πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με τις προθέσεις για το θέμα των εργολαβιών στα νοσοκομεία αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για την ολική τους επαναφορά στις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, βγήκε από την πρωινή συνάντησή της με την ΠΟΕΔΗΝ, που έγινε με αφορμή την 24ωρη απεργία και την κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΓΝ Άρτας (εδώ το σχετικό θέμα).

Συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα αυτό, με την πρόφαση ότι θέλει χρόνο να ενημερωθεί. Διατύπωσε, όμως, το ερώτημα σε αίτημα που έθεσε η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με την αύξηση της μοριοδότησης στους διαγωνισμούς για ατομικές συμβάσεις «γιατί αυτό δεν το έκανε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία που οι ατομικές συμβάσεις αποτελούσαν δική της πολιτική».

Μάλιστα, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοτζαμάνης, σε παρατήρηση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ ότι οι εργολάβοι παρείχαν μαύρη εργασία και έπαιρναν ένα μέρος από τους μισθούς των εργολαβικών εργαζομένων με τη βοήθεια μπράβων, ανέφερε ότι μέχρι το 2012 που ήταν διοικητής της Α ΥΠΕ δεν είχε δεχθεί καμία τέτοια καταγγελία!

Αν όλα αυτά, συνδυαστούν τόσο με τις εξαγγελίες για την εφαρμογή των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα νοσοκομεία και την εκχώρηση υπηρεσιών των νοσοκομείων σε ιδιώτες, αλλά και τις κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που τάσσονται υπέρ της επιστροφής των εργολαβιών, είναι ξεκάθαρο ότι η νέα πολιτική ηγεσία προσανατολίζεται να επαναφέρει τους εργολάβους στις υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Ίσως, γι’ αυτό και σε μια σειρά νοσοκομεία δεν προχωρούν οι διαγωνισμοί για ατομικές συμβάσεις με το επιχείρημα κάποιων διοικήσεων ότι η εντολή του υπουργείου Υγείας για «πάγωμα» των υπηρεσιακών μεταβολών δεν επιτρέπει τη συνέχιση των διαδικασιών.

Για τη μη καταβολή δεδουλευμένων στο ΓΝ Άρτας

Ο νέος υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε να δώσει εντολή σήμερα στη διοίκηση του ΓΝ Άρτας να υπογράψει προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις στις υποστηρικτικές υπηρεσίες που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 2 μήνες.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα του εργασιακού μέλλοντος των συμβασιούχων καθώς και των εργολαβιών στα νοσοκομεία θα αποτελέσει όπως φαίνεται σημείο μεγάλης αντιπαράθεσης το επόμενο χρονικό διάστημα. Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων συνταγών με ελαστικά εργαζόμενους ή με μαύρη εργασία μέσω εργολάβων. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αγωνιστεί για μόνιμη και σταθερή εργασία, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και κάλυψη από εδώ και πέρα όλων των λειτουργικών κενών στα νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό.

Να σημειωθεί πως στην πρωινή συγκέντρωση των εργαζομένων του ΓΝ Άρτας, έξω από το υπουργείο Υγείας, παραβρέθηκαν και τα μέλη του ΜΕΤΑ Υγειονομικών, Χρήστος Κόνιαρης (μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ) και Βιβή Πασχάλη (μέλος ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.