«Μπράβο» από ΣΕΒ σε Μητσοτάκη για τις εξαγγελίες του από την 84η ΔΕΘ και για τις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις

Πηγή: ergasianet.gr

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρώτος που θα έσπευδε να δώσει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ήταν ο ΣΕΒ, οι βιομήχανοι, που όμως έχει ακόμα… παράπονα!

Όπως τονίζεται στο Δελτίο του ΣΕΒ για την Ελληνική Οικονομία, η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «εντάσσεται σε ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας», κινούνται «προς τη σωστή κατεύθυνση» για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέσω μείωσης της υπερφορολόγησης και στοχευμένων διαρθρωτικών αλλαγών. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι οι βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα και απαιτούν ρήξεις με τις παγιωμένες παθογένειες στην ελληνική κοινωνία και προσθέτει ότι η επιτυχία του κυβερνητικού έργου θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

«Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση επιχειρεί να οδηγήσει την οικονομία σε μια βιώσιμη ανάκαμψη. Δίνεται πλέον έμφαση στις φοροελαφρύνσεις και στην αναμόρφωση του πλαισίου επιχειρηματικής λειτουργίας, ώστε να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και η παραγωγικότητα στην οικονομία», λέει ο ΣΕΒ, προσθέτοντας πάντως πως απομένει να αξιολογηθούν τεχνικά τα αναμενόμενα πολύνομοσχέδια που υλοποιούν τις παραπάνω εξαγγελίες (σ.σ.: ήδη έχει τεθεί σε διαβούλευση το… αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με τις αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές ρυθμίσεις).

Στήριξη βιομηχανίας και παραγωγικών επενδύσεων

Ο ΣΈΒ αναφέρει ότι «ακόμα μεγαλύτερη εστίαση θα πρέπει να δοθεί σε παραγωγικές επενδύσεις σε εξωστρεφείς δραστηριότητες», ζητεί πρόσθετα μέτρα για μια ισχυρή ανάπτυξη με εξωστρέφεια, περιλαμβανομένων και εξειδικευμένων μέτρων για την ελληνική μεταποίηση και δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και για τις επενδύσεις στη βιομηχανία. «Η εικόνα που αναδύεται από την εξασθένιση των επενδύσεων, κυρίως λόγω της παρατεταμένης υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων, σε σχέση με την οικονομική πολιτική που σχεδιάζεται, απαιτεί την ενίσχυση των επιχειρηματικών κερδών, την τόνωση της αγοράς κατοικίας, και την επαναδραστηριοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, και κυρίως για μεγάλα έργα υποδομής» σημειώνει. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, παραμένει ζητούμενο η σύνθεση των επενδύσεων, καθώς «δεν έγινε μνεία πιο εξειδικευμένων μέτρων στήριξης των επενδύσεων στη βιομηχανία, που είναι κομβικής σημασίας για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας».

Ζήτω οι φοροελαφρύνσεις μας!

Σε ό,τι αφορά τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, ο ΣΕΒ τονιζει πως «η μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών από το 28% στο 24% και της φορολογίας μερισμάτων από 10% σε 5%, που θα προκύψουν το 2019, καθώς και η περαιτέρω μείωση του εταιρικού φόρου τα επόμενα χρόνια προς το 20%, είναι μέτρα που θα τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον». Τα μέτρα αυτά σηματοδοτούν ότι η ελληνική οικονομία γίνεται πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική, και για εγχώριους αλλά και για ξένους επενδυτές, στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, ισχυρίζεται.

Στην ίδια κατεύθυνση προέλκυσης επενδύσεων εντάσσονται – κατά τον ΣΕΒ – και μέτρα για να γίνει η χώρα έδρα μεγάλων πολυεθνικών, καθώς αποσαφηνίζεται η έννοια της φορολογικής κατοικίας. Ήδη, το υπό διαμόρφωση καλό επενδυτικό κλίμα ενισχύεται και από την απεμπλοκή των μεγάλων τουριστικών έργων, και των επενδύσεων στο Ελληνικό, στη Μακεδονία της Eldorado Gold, και στον Πειραιά της Cosco, που καθυστερούσαν, παρατηρεί.

Αγορά εργασίας

Μέτρα προς την επιθυμητή κατεύθυνση χαρακτηρίζει και τις αναφορές του Πρωθυπουργού σε σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες αρχής γενομένης από το 2020 και μέχρι το 2023, καθώς και τη σταδιακή κατάργηση από το 2021 και μέχρι το 2023 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Με τα μέτρα αυτά — σύμφωνα με τον Σύνδεσμο – μειώνεται περαιτέρω η υπερφορολόγηση της εργασίας και αμβλύνονται τα κίνητρα για έξοδο από την ελληνική αγορά εργασίας στα πιο παραγωγικά στελέχη.

Ο ΣΕΒ αξιολογεί επίσης ότι «κομβική σημασία έχουν και οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία μιας σύγχρονης και ευέλικτης αγοράς εργασίας, κυρίως με την εξαίρεση από την εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας των επιχειρήσεων υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση» (σ.σ.: κάτι που προβλέπεται στο νέο… επενδυτικό νομοσχέδιο, με τις αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές ρυθμίσεις).

Η αγορά περιμένει περισσότερα

Ο Σύνδεσμος δεν παραλείπει να επισημάνει ότι υπάρχουν και τομείς όπου η αγορά «περιμένει περισσότερα στο μέλλον». «Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να εξοφληθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση τα χρέη του δημοσίου προς την παραγωγική οικονομία και να επεκταθεί η περικοπή της επιβάρυνσης από τον ΕΝΦΙΑ, πέραν των φυσικών προσώπων, και στα νομικά πρόσωπα. Πρέπει, επίσης, να εξετασθούν τα περιθώρια κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ, καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανάπτυξη του κλάδου της διαχείρισης ακινήτων. Ο συμπληρωματικός φόρος στον ΕΝΦΙΑ δεν συνάδει με τις λοιπές ρυθμίσεις για την ανάκαμψη της κτηματαγοράς που ήδη ανακοινώθηκαν, όπως η τριετής αναστολή επιβολής ΦΠΑ νεόδμητων οικοδομών και του φόρου υπεραξίας ακινήτων στις μεταβιβάσεις, και η έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες αναβάθμισης κτηρίων» σημειώνει.

Συμπερασματικά ο ΣΕΒ τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες» και ότι «οι μέχρι τώρα ενδείξεις από το πρόγραμμα της νέας διακυβέρνησης και την υλοποίησή του είναι ισχυρές ότι οι δυνατότητες αυτές μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Αυτό θα συμβεί εάν ενταθούν οι προσπάθειες και τα επόμενα χρόνια για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, και ιδίως όσον αφορά στην αναγέννηση της ελληνικής βιομηχανίας και τη δημιουργία νέων δεξιοτήτων των εργαζομένων, συμβατών με τις επερχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις και τις ανάγκες για μεγαλύτερη εξωστρέφεια του παραγωγικού δυναμικού της χώρας», τονίζει.

Σημειώνει πάντως πως «γεγονός παραμένει ότι η απόσταση που μας χωρίζει από τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι μεγάλη και για αυτό απαιτείται ανάλογη κινητοποίηση όλων των κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων της χώρας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.