ΟΟΣΑ: Το 2017 στην Ελλάδα τα μισά λεφτά για φάρμακα τα πληρώνουν από τις τσέπες τους οι πολίτες

Πηγή: ygeionomikoi.gr

Ακριβά πληρώνουν οι πολίτες όχι μόνο για υπηρεσίες υγείας, όπως γιατροί και διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και για να έχουν πρόσβαση ακόμα και στο κοινωνικό αγαθό, το φάρμακο.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση “Health at a Glance” του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για κάθε 100 ευρώ που δαπανώνται για φάρμακα στην Ελλάδα, τα 54 ευρώ πληρώνει ο ασφαλιστικός οργανισμός (ΕΟΠΥΥ) και το κράτος και τα 46 ευρώ οι πολίτες.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους σχεδόν τα μισά από όσα κοστίζει η αγωγή τους σε φάρμακα.

Η αναλογία αυτή είναι από τις χειρότερες στις 31 χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ και απέχει σημαντικά από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι εντυπωσιακό μάλιστα ότι το ποσοστό στη χώρα μας για πληρωμές από την τσέπη των πολιτών για φάρμακα βρίσκεται στο 46% και απέχει σημαντικά ακόμα και από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που  είναι 39%.

Πολύ κοντά στην Ελλάδα βρίσκεται η Πορτογαλία, όπου οι πολίτες καταβάλλουν το 44% της συνολικής δαπάνης και ακολουθεί η Ισπανία (42%) και η Ιταλία (38%).

Την καλύτερη φαρμακευτική περίθαλψη απολαμβάνουν οι Γάλλοι, πληρώνοντας μόλις το 13% της συνολικής δαπάνης για φάρμακα και οι Γερμανοί, οι οποίοι πληρώνουν 16%.

Τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ αφορούν το 2017 και δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι θριαμβολογίες της προηγούμενης Κυβέρνησης για καθολική κάλυψη των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής και από την σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο θα διατηρήσει αλλά πιθανόν να αυξήσει τις πληρωμές για φάρμακα από την τσέπη των πολιτών εξαιτίας της διείσδυσης των γενοσήμων και της συνεχούς διεύρυνσης των εκτός λίστας φαρμάκων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.