Νέο «δωράκι» 30 εκατομμυρίων στα ιδιωτικά νοσοκομεία για κλίνες ΜΕΘ.

Η Κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας επιχείρησε να εμφανίσει μια απόφασή της που εκδόθηκε σήμερα ( 24/9/2020), ως επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ.

Στην πραγματικότητα όμως παρέχει μέσω του ΕΟΠΥΥ ζεστό χρήμα (που κατ’ ελάχιστον είναι τα 30 εκατ. ευρώ) προκειμένου ο φιλεύσπλαχνος ιδιωτικός τομέας να νοσηλεύσει περιστατικά που δεν θα είναι covid.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση των υπουργών υγείας κ. Κικίλια και Οικονομικών κ. Σκυλακάκη (Δείτε εδώ) δίνεται έκτακτη επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ που έχει ισχύ για 6 μέρες (από τις 24/9/20 έως τις 30/9/20) προκειμένου τα ιδιωτικά νοσοκομεία να δεχθούν περιστατικά που δεν θα είναι covid στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Μπορεί το ποσό να είναι τεράστιο και να είναι φανερό ότι δεν μπορεί να «απορροφηθεί» μέσα σε 6 ημέρες αλλά προφανώς έρχεται να καλύψει τόσο δαπάνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από την νοσηλεία περιστατικών στα ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και άλλες  μετά τις 30/9 μιας και οι ανάγκες λόγω της πανδημίας δεν θα σταματήσουν.

Αυτή η επιχορήγηση έρχεται να «καλύψει» τη μετατροπή αρκετών δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου (covid 19), τις ελλείψεις σε δημόσιες μονάδες εντατικής θεραπείας που παρουσιάζονται αυτή την περίοδο σε συνδυασμό με τις μεταφορές «κοινών» περιστατικών που χρειάζονται ΜΕΘ, από το ΕΣΥ στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Είναι εντυπωσιακό ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία όχι μόνο απολαμβάνουν το διπλάσιο νοσήλιο αλλά εξαιρούνται από την υποχρέωση να καταβάλλουν clow-back και rebate. Μάλιστα τα ιδιωτικά νοσοκομεία μπορούν να αναπτύξουν τάχιστα νέες κλίνες ΜΕΘ χωρίς να είναι υποχρεωμένα να ελεγχθούν πριν τις θέσουν σε λειτουργία για την καταλληλότητα τους.

Η απόφαση αυτή έχει σχέση με την επίταξη που ζητά το υγειονομικό κίνημα όσο ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Είναι η συνέχεια των προηγούμενων αποφάσεων για «ενοικιάσεις» ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και για διοχέτευση τεστ για κορονοϊό σε ιδιώτες.

Πρόκειται για ένα ακόμα «δωράκι» της κυβέρνησης στον μεγάλο ιδιωτικό τομέα υγείας την ίδια ώρα που η χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία και γενικότερα στα ΕΣΥ δίνεται με το σταγονόμετρο.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της υγείας να καταγγείλουν αυτή την σκανδαλώδη πολιτική. Να απαιτήσουν αντί για «χρηματοδότηση» του ιδιωτικού τομέα ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ. Να απαιτήσουν την ανάπτυξη τώρα δημόσιων ΜΕΘ, χρηματοδότηση των νοσοκομείων και κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των μονάδων υγείας με μόνιμο προσωπικό.

πηγή: https://ygeionomikoi.gr

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.